Kun lasta toivoo ja yrittää oikein kovasti, kehoaan alkaa tarkkailla tavallista herkemmin. On olemassa joukko oireita, joiden tiedetään saattavan ilmaantua jo raskauden alkumetreillä. Toisaalta täysin oireetonkin nainen voi olla raskaana ja joku innostuksissaan erilaisia merkkejä aistiva taas ”valeraskaana”.
Yllä olevalla videolla mietitään, miksi Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia.
Alla olevassa listassa käydään läpi mahdollisia alkuraskauden oireita. Kuitenkin vasta oikeaan aikaan tehty raskaustesti kertoo, enteilivätkö oireet todella raskautta. Osa niistä saattaa aivan hyvin olla myös esimerkiksi kuukautisten alkumaininkeja.
Aina positiivinen raskaustestikään ei ole onnellisen raskauden tae. Testiin voi piirtyä kaksi viivaa myös niin sanotussa kohdunulkoisessa raskaudessa, jossa munasolu onkin kiinnittynyt kohdun sijaan esimerkiksi munanjohtimeen.
Lue myös: Naisten yleisin hormonihäiriö aiheuttaa lapsettomuutta – tunnista oireet ja hoida PCOS
”Väärän plussan” voi saada niin ikään niin sanotussa biokemiallisessa raskaudessa, jossa hedelmöittynyt munasolu kyllä on kiinnittynyt kohtuun ja istukkasolukkoa muodostunut tarpeeksi positiiviseen testitulokseen, mutta raskaus on mennyt erittäin varhain kesken.
1. Kuukautiset jäävät pois
Jos kuukautiskierto on säännöllinen ja seksiä on harrastettu ovulaation aikaan, kuukautisten poisjääminen on yksi melko varma merkki raskaudesta. Pomminvarma sekään ei silti ole, sillä syystä tai toisesta kuukautiset välillä heittelevät.
Joitakin raskaustestejä voi tehdä jo ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää, mutta varmempaa on odottaa, että kuukautiset ovat oikeasti myöhässä.
2. Muuttuvat rinnat
Rintojen aristus on monilla ensimmäinen raskauden merkki. Jo hyvin varhain rinnat saattavat myös alkaa kasvaa ja nännit tummua.
Raskaus muuttaa rintoja.Shutterstock
3. Veren tiputtelu
Niin sanotulla kiinnittymisvuodolla tarkoitetaan hyvin niukkaa veristä vuotoa, jota osa raskaaksi tulleista naisista voi huomata pikkuhousuissaan tai vessapaperissa vajaa viikko tai pari munasolun hedelmöittymisen jälkeen.
Verta tulee niin vähän, että vuodon sijaan voisi pikemminkin puhua tipoista. Väriltään veri voi olla hailakan punertavaa tai tummanruskeaa. Ajankohdaltaan kiinnittymisvuoto voi sekoittua myös kuukautisiin, mutta sitä tulee vähemmän aikaa eikä se ole yhtä runsasta.
4. Pahoinvointi
Raskauspahoinvointi voi alkaa joillakin naisilla hyvin aikaisin, jopa ennen positiivista raskaustestiä. Huono olo saattaa vaivata paitsi klassisesti aamuisin, myös päivisin, iltaisin ja öisin. Joitakin ”vain” etoo, toiset oksentelevat paljonkin.
Noin prosentille odottajista tulee hyperemesis gravidarum, joka tarkoittaa vaikeaa ja runsasta raskaudenaikaista oksentelua.
5. Valkovuoto
Valkovuotoa voi alkaa muodostua raskauden myötä tavallista enemmän. Välillä sitä tuntuu hulahtavan housuihin niin paljon, että on pakko käydä vessassa tarkistamassa, alkoivatko kuukautiset.
Lue myös: Katri jäi lapsettomaksi hoidoista huolimatta – ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”
6. Kuukautismainen jomotus
Osa raskaana olevista naisista tuntee kuukautiskipumaista jomotusta samoihin aikoihin, kun kuukautisten oikeasti pitäisi alkaa. Joillakin – noin neljänneksellä odottavista äideistä – tulee näihin aikoihin myös niukasti veristä vuotoa.
7. Väsymys ja mielialanvaihtelut
Vaikka itse sikiö olisi vielä mikroskooppisen pieni, kehossa tapahtuu uuden elämän myötä niin paljon muutoksia, että se voi imeä kaikki voimat. Töissä meinaa nukahtaa pystyyn, ja töistä kotiin tullessa on pakko rojahtaa heti sänkyyn. Mielialat saattavat vaihdella hyvinkin nopeasti ilman näennäisesti merkittävää syytä.
Muita alkuraskauteen liitettyjä oireita
- Hengästyminen
- Päänsärky
- Metallin maku suussa
- Ruokahimot tai -ällötykset
- Finnit
- Alaselkäkipu
- Herkistynyt hajuaisti
8. Turvotus
Vatsa voi pullottaa niin, että vetoketju ei meinaa mennä kiinni. Alkuraskaudessa mahaa ei vielä kasvata sikiö vaan hormonien myllerrys.
9. Ummetus ja pissalla ravaaminen
Hormonien armoilla oleva aineenvaihdunta ja kasvava kohtu voivat aiheuttaa erilaisia ”vessavaivoja”. Yhden täytyy ehkä ravata pissalla koko ajan, toinen joutuu todella taistelemaan kakkoshädällä.
Lähteet: Americanpregnancy.org, Parents.com, Webmd.com, NHS.uk, Terveyskirjasto