Yksi Suomen vilkkaimmista koronatestausasemista Helsingin Hernesaaressa ruuhkautui pahasti alkuviikosta.
Mehiläisen testiasemalla tehdään joka päivä jopa 700–800 testiä, joka vastaa noin 10 prosenttia kaikista Suomen koronatesteistä.
Tiistaina asiakkaat joutuivat odottamaan jopa useita tunteja ennen testiin pääsyä.
– Viisi, kuusi tuntia on aivan liian pitkä aika odottaa, ja me kehitämme ja parannamme toimintaa joka päivä niin, että testiin pääsee jouhevasti, Mehiläisen liiketoiminnanjohtaja Johanna Asklöf pahoittelee pitkiä jonoja.
Asklöfin mukaan tiistain jonot johtuivat myös pahasti hidastuneesta verkkoyhteydestä, jonka takia liikenteenohjaus tökki.
Lue myös: Martti ja Eeva Ahtisaari sairastuivat keväällä koronaan – Marko Ahtisaari kertoo vanhempiensa toipumisesta: "Tauti on ankara ja arvaamaton"
Liian vähän työntekijöitä?
Monen paikalla olleen mukaan vaikutti myös siltä, että paikalla oli aivan liian vähän työntekijöitä.
– Meillä on noin 15–20 henkilöä töissä, ja lisäämme resursseja, jos asiakasmäärät kasvavat, Asklöf kertoo.
Asklöfin mukaan pientä jonoa saattaa tietysti muodostua, jos testiin tulijoita on paljon samaan aikaan.
– Pyrimme tietysti siihen, että jonotusaika ei ole liian pitkä.
Drive-in -testausasemalla testaaminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi. Autolla paikalle tulevilta henkilöiltä kysytään tiedot, minkä jälkeen heidät ohjataan odottamaan.
– Tämän jälkeen tulostamme näyteputkiin tulevat tarrat, jonka jälkeen liikenteenohjaajat osoittavat näytteenottajat oikean auton luo, Asklöf kertoo.
Asklöfin mukaan paikalle voi saapua myös jalkaisin, mutta tartuntariski pystytään minimoimaan parhaiten, kun ihmiset istuvat autoissa.
Lue myös: Kauniaisten kaupunki kohtasi somessa ikävän vastaanoton ilmaisille kasvomaskeille – käsintehtyjä, pestyjä ja jopa silitettyjä maskeja luultiin käytetyiksi: ”Harmittaa meidän työntekijöiden puolesta”
Asiakkaita lähetteellä kaupungilta
Asemalla otetaan näytteitä paitsi Mehiläisen omilta asiakkailta, myös helsinkiläisiltä, jotka ovat saaneet lähetteen omalta terveysasemaltaan.
Yksityisten asiakkaiden näytteet tutkitaan Mehiläisen omassa laboratorioissa. Lähetteellä asemalle tulleiden näytteet puolestaan lähetetään eteenpäin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratorioon.
Asklöfin mukaan helsinkiläiset eivät kuitenkaan ole syy yhtäkkiselle ruuhkaalle.
– Sekä yksityiset että Helsingin kaupungin asiakasmäärät ovat lisääntyneet, mikä johti tähän ruuhkatilanteeseen, johon emme osanneet varautua, hän kertoo.