Sotaveteraaneille on luvassa Kenttäpostia, sillä Sotaveteraaniliiton ja Rintamaveteraaniliiton perinteikkäät jäsenlehdet yhdistyivät. Uusi Kenttäpostia-lehti jakaa tietoa veteraanien asioista ja avaa tarinoita sodista.
Ensimmäisten joukossa painotuoreen julkaisun sai käsiinsä jatkosodassa taistellut, 92-vuotias Konsta Häkkälä.
– Kunhan nyt sitten luen ja tutustun lehteen, niin eiköhän siellä ole sellaistakin, mikä minua kiinnostaa. Kaikenlaiset sotajutut eri rintamalohkoilta kiinnostavat, esimerkiksi tarinat Viipurin pommituksista. Ne ovat jääneet muistiin, Viipurista kotoisin oleva veteraani kertoo.
Uusi lehti sisältää tarinoita ja sotahistoriaa, niin veteraaneille, heidän läheisilleen kuin suurellekin yleisölle suunnattua tietoa veteraanien asioista.
– Ennen itsenäisyyspäivää veteraanien olemassaoloon havahdutaan ehkä muuallakin mediassa, mutta me olemme oikeastaan ainoat Suomessa, jotka pitävät veteraanien asiaa ympäri vuoden esillä. Tämähän on meidän kaikkien historiaa, tarinaa ja perinnettä, kertoo Sotaveteraaniliiton tiedottaja ja tuoreen Kenttäpostia-lehden toimitussihteeri Ariela Säkkinen.
Yhdessä kohti uusia perinteitä
Sotaveteraaniliiton Sotaveteraani-lehti on ilmestynyt 1950-luvulta lähtien ja Rintamaveteraaniliiton Veteraani-lehti 1960-luvulta. Veteraanien asialla olevat liitot pysyvät yhä itsenäisinä, mutta uusi yhteinen lehti symboloi entistä vahvempaa yhteistyötä liittojen välillä.
– Molemmilla lehdillä on pitkät perinteet ja nyt sitten tehdään kokonaan uutta, sanoo Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhu.
– Halutaan vahvistaa varmasti yhteistä kuvaa siitä, että meillä on vielä runsaat 10 000 veteraania, jotka tarvitsevat tukea, ja jättävät jälkeensä vielä merkittävän historian ja perinteen, kertoo Sotaveteraaniliiton varapuheenjohtaja Pertti Suominen.
Marraskuussa veteraanien kotipalveluihin muutoksia
Tänä vuonna veteraanien kannalta merkittävää on marraskuun alussa muuttuva laki rintamaveteraanien kotipalveluista. Sodassa vammautumattomat veteraanit saavat jatkossa samat palvelut kuin sotainvalidit ovat saaneet tähän saakka.
– Se merkitsee paljon erilaisia kotipalveluita, ruokapalveluista ja siivouspalveluista kotisairaanhoitoon ja omaishoitoon. Tietysti meillä on myös veteraanien vierellä kulkeneet puolisot ja lesket, joiden asia on myös tärkeä. Heille ei ole tällä hetkellä juurikaan julkisia palveluita, Karhu sanoo.
– Nykyään korostetaan hyvin paljon sitä, että vanhusväestön pitäisi asua kotona. Nyt erilaisin toimenpitein yritetään vahvistaa sitä, että myöskin veteraanit ja heidän puolisonsa ja leskensä pärjäisivät kotona, kertoo Suominen.