Vääristynyt sukupuolijakauma vaikuttaa syntyvyyteen Kiinassa vielä vuosikymmeniä.
Tammikuussa 2017 julkaistun Kiinan väestökehityksen raportin mukaan vuonna 2015 maassa oli 113,5 miestä sataa naista kohden. Luku on yksi korkeimmista maailmassa, sillä normaalina suhteena pidetään noin 105 miestä sataa naista kohden.
Kiinan valtioneuvoston julkaiseman raportin mukaan miesten ja naisten välinen suhteellinen osuus väestöstä tasoittuu ajan myötä, vaikkakin hitaasti. Raportin ennusteiden mukaan kahden vuoden kuluttua Kiinassa on 112 miestä sataa naista kohden. Vuonna 2030 vastaavan luvun odotetaan olevan 107 miestä sataa naista kohden.
Kiinan sukupuolijakaumaa on vääristänyt vuosikymmeniä harjoitettu yhden lapsen politiikka. 1980-luvun alussa voimaan tullut laki rajoitti lasten lukumäärää perheessä siten, että yhtä perhettä kohden oli mahdollista hankkia vain yksi lapsi.
Naisten suhteellinen vähyys vaikeuttaa pariutumista
Lapsiluvun rajoite johti traditionaalisesti poikalapsia suosivassa kulttuurissa siihen, että vanhemmat hankkivat aktiivista perhesuunnittelua hyväksikäyttäen mieluummin poikalapsia. Valtioneuvoston raportti arvioikin, että tällä hetkellä naisten lukumäärään verrattuna Kiinassa on jopa 34 miljoonaa miestä enemmän.
Lakia muutettiin toissa vuonna siten, että aviopari saa hankkia kaksi lasta. Muutoksen vaikutus näkyy kuitenkin Kiinan sukupuolijakaumassa vasta vuosikymmenien päästä, jos ollenkaan.
Yksi sukupuolijakauman hidastamiseen vaikuttava tekijä on, etteivät kiinalaiset miehet yksinkertaisesti löydä itselleen vaimoa naisten suhteellisesta vähyydestä johtuen. Ongelma korostuu erityisesti maaseudulla asuvien ja kouluttamattomien miesten keskuudessa.
Vähemmän avioliittoja tarkoittaa vähemmän lapsia
Kiinan sisäministeriön julkaisemien lukujen mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä solmittiin kolme miljoonaa avioliittoa. Vielä viisi vuotta sitten vastaavalla ajanjaksolla solmittiin 4,3 miljoonaa avioliittoa.
Vähemmän naimisiin menneitä pariskuntia tarkoittaa myös vähemmän syntyneitä lapsia.
Asiaa ei auta se, että huolimatta lapsilukurajoitteen muutoksesta Kiinassa on syntynyt viime vuosina entistä vähemmän lapsia.
Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 syntyneiden lapsien lukumäärä väheni 3,5 prosenttia edellisvuodesta. Kokonaisuudessaan lapsia syntyi vain 1,7 miljoonaa syntynyttä lasta, mikä oli 630 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Tällä hetkellä Kiinassa syntyy yhtä naista kohden keskimäärin noin 1,6 lasta, kun väestön uusiutumistasoa ylläpitävänä syntyvyytenä pidetään 2,1 lasta yhtä naista kohden.
Yksinäiset miehet aiheuttavat haasteita
Vaikka työikäisen väestön määrä paranee raportin mukaan hieman tulevina vuosina, tulee sen suhteellinen määrä heikkenemään merkittävästi vuosien 2021 ja 2030 välillä. Työikäinen väestö myös ikääntyy voimakkaasti.
Väestökehityksen raportti ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä 45–59 vuotta täyttäneiden työikäisten osuus on 36 prosenttia kaikista työtä tekevistä.
Vanhusten osuus väestöstä kasvaakin Kiinassa huomattavasti vuosien 2021 ja 2030 välillä. Raportin mukaan yli 60 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä on yli neljännes vuoteen 2030 mennessä. Vielä vuonna 2010 yli 60 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä oli noin 13 prosenttia väestöstä.
Alle 14-vuotiaiden lasten osuus taas laskee raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä alle 20 prosenttiin.
Sukupuolijakauman ja huoltosuhteen lisäksi kymmenet miljoonat yksinäiset miehet saattavat aiheuttaa muita haasteita kiinalaiselle yhteiskunnalle.
Viimeksi tänä vuonna Kiinan viranomaiset ilmaisivat huolensa siitä, että suuri määrä pettyneitä miehiä saattaa aiheuttaa huomattavia sosiaalisia ongelmia, mikäli asiaan ei puututa ajoissa.