Tutkimus: Väkiluku romahtaa suurimmassa osassa maita vuoteen 2100 mennessä – vuosisadan lopussa maailmalla asuisi silti miljardi ihmistä enemmän kuin nyt

Maailman väkiluku on vuonna 2100 noin 8,8 miljardia, arvio laaja tiedelehti Lancetissa julkaistu tutkimus. Esimerkiksi YK:n nykyisen ennusteen mukaan väkiluku olisi tuolloin kaksi miljardia suurempi.

Tutkimuksessa oli mukana 195 maata. Niistä 183:ssa syntyvyys laskee vuosisadan loppuun mennessä alle uusiutumisluvun eli väkiluku kääntyy laskuun, tutkimuksessa ennakoidaan.

Ennusteessa ei ole huomioitu maahanmuuton vaikutusta väkilukuun.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan väkiluvun kasvua hillitsee erityisesti alhainen syntyvyys. Tässä tutkimuksessa syntyvyys on arvioitu alhaisemmaksi kuin YK:n ennusteessa, mikä selittää eroa väkilukuarvioissa.

YK arvioi väkiluvun nousevan jopa 11 miljardiin vuosisadan lopussa. Tällä hetkellä maailman väkiluku on noin 7,8 miljardia.

Ennusteen mukaan väkiluku laskisi vuosisadan loppuun mennessä radikaalisti useissa maissa. Noin 20 maassa, esimerkiksi Japanissa, Espanjassa, Italiassa ja Thaimaassa, väkimäärä laskisi alle puoleen nykyisestä.

Suomen osalta tutkimus ennakoi maltillisempaa väestön vähenemistä. Vuoden 2017 5,52 miljoonasta ihmisestä väkimäärä vähenisi 80 vuodessa noin 5,24 miljoonaan.

Kiinan väkiluvun sen sijaan ennakoidaan laskevan noin 1,4 miljardista 730 miljoonaan seuraavien 80 vuoden aikana.

– Ennusteet lupaavat hyvää ympäristön kannalta. Ruoantuotantoon kohdistuu vähemmän paineita ja hiilipäästöt laskevat, tutkimusryhmän jäsen, IHME-instituutin johtaja Christopher Murray Washingtonin yliopistosta sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Väestö kasvaisi erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa väkimäärä voi kolminkertaistua kolmeen miljardiin tulevien vuosikymmenten kuluessa.

– Osalle Saharan eteläpuolista Afrikkaa avautuu merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia, Murray sanoo.

– Sen sijaan Afrikan ulkopuolella suurin osa maista törmää kutistuvaan työikäisten määrään sekä vääristyviin väestöpyramideihin. Tällä on merkittävä negatiivinen vaikutus talouteen.

Tutkimuksen perustana käytettiin vuoden 2017 väestö- ja syntyvyystietoja.

Syntyvyyden lasku voi uhata naisten oikeuksia

Tutkimuksen tekijöiden mukaan syntyvyyden laskuun vaikuttavat esimerkiksi naisten koulutustason nousu sekä ehkäisyvälineiden hyvä saatavuus.

Korkean tulotason maissa väestön vähenemistä voi parhaiten estää joustavalla maahanmuuttopolitiikalla sekä lapsia toivovien perheiden tukemisella, tutkimuksessa päätellään.

Osassa maita syntyvyyden lasku voi kuitenkin johtaa naisten aseman ja itsemääräämisoikeuden heikkenemiseen, Murray varoittaa.

– On mahdollista, että joissain maissa aletaan harkita esimerkiksi lisääntymisterveyspalvelujen saannin rajoittamista. Tällä olisi todennäköisesti tuhoisia seurauksia. On keskeistä, että naisten vapaus ja oikeudet ovat keskiössä jokaisen hallinnon agendalla, hän sanoo.

Talouskärkeen tulossa uusia maita

Syntyvyyden laskun ja elinajanodotteen nousun myötä vuonna 2100 useampi kuin joka neljäs ihminen on yli 65-vuotias, tutkimus ennustaa. Vastaavasti alle 5-vuotiaiden lasten määrän ennakoidaan vähenevän noin 40 prosentilla nykyisestä.

Alle 5-vuotiaiden ryhmään kuuluisi vuosisadan lopussa 401 miljoonaa ihmistä. Yli 65-vuotiaita olisi 2,37 miljardia.

Työikäisten määrän väheneminen useissa maissa vaikuttaa myös maailmantalouden voimasuhteisiin, tutkijat arvioivat. Pelkästään Kiinassa työikäisten määrän ennakoidaan romahtavan 80 vuodessa yli 60 prosentilla.

Nigerian kaltaisissa maissa työikäisen väestön määrän puolestaan arvioidaan moninkertaistuvan.

Bruttokansantuotteella mitattuna Kiina nousee maailman vahvimmaksi taloudeksi ohi Yhdysvaltojen vuonna 2050, mutta vuosisadan loppuun mennessä asetelma vaihtuu jälleen päinvastaiseksi, tutkimus ennustaa.

Intia on nousemassa vertailun kolmannelle sijalle ja Brasilia sijalle 8. Japani, Saksa, Ranska ja Britannia säilyttäisivät paikkansa maailman kymmenen suurimman talouden joukossa. Kärkikymmenikköön olisi yltämässä myös Nigeria.

Lue myös:

    Uusimmat