Yhdysvaltojen ja Kiinan kiristyneet välit saivat perjantaina uusia kierroksia, kun Yhdysvallat ilmoitti asettavansa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille ja kymmenelle muulle korkeassa asemassa toimivalle virkamiehelle.
Valtiovarainministeriön lausunnossa syyksi kerrotaan Hongkongin autonomian heikentäminen. Ministeriön mukaan Lam on suoraan vastuussa vapauden ja demokratian tukahduttamisesta Kiinan johdon politiikan mukaisesti, lausunnossa sanottiin.
Yhdysvaltojen toimien taustalla on Hongkongissa kesäkuun lopussa voimaan tullut, Kiinan masinoima turvallisuuslaki, joka on saanut laajaa kritiikkiä kansainvälisesti.
Pakotteet vievät Lamilta ja muilta virkamiehiltä pääsyn kaikkiin varoihin ja omistuksiin Yhdysvalloissa. Myös liiketoiminta yhdysvaltalaisten tahojen ja pakotteiden kohteiden välillä kriminalisoidaan.
South China Morning Postin mukaan pakotteiden kohteena on entisiä ja nykyisiä Kiinan hallinnon virkamiehiä.
"Viranomaisten toimia ei voi hyväksyä"
Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat toimii, sillä Kiina on rikkonut lupauksensa Hongkongin itsehallinnon säilyttämisestä.
– Tämän päivän toimet lähettävät selvän viestin, että Hongkongin viranomaisten toimia ei voi hyväksyä. Ne ovat ristiriidassa "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteen sekä Kiinan ja Britannian yhteisen julistuksen kanssa, joihin Kiina on sitoutunut, Pompeo sanoi perjantaina.
Reilun kuukauden voimassa ollut turvallisuuslaki kriminalisoi muun muassa separatismin, valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja vehkeilyn ulkomaisten voimien kanssa. Pahimmillaan rikkomuksista voi saada elinkautisen vankeustuomion.
Sittemmin myös Hongkongin vaaleja on lykätty, mihin syynä oli viranomaisten mukaan koronavirusepidemia.
Yhdysvallat on aiemmin vastannut turvallisuuslakiin muun muassa viemällä Hongkongilta erityisaseman, joka takasi alueelle esimerkiksi kauppaan, tulleihin ja matkustamiseen liittyviä etuja.