Yhdysvallat ja Kiina ovat sitoutuneet julkisessa lausunnossaan tekemään yhteistyötä ilmastokriisin vastaisessa taistelussa.
Yhdysvaltain ilmastoasioiden erikoislähettiläs John Kerry on ollut tuoreeltaan vierailulla Shanghaissa, minkä jälkeen valtiot julkaisivat asiasta yhteisen lausunnon Suomen aikaa sunnuntain puolella.
– Yhdysvallat ja Kiina ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä toistensa ja muiden maiden kanssa torjuakseen ilmastokriisin, johon pitää puuttua sen vaatimalla vakavuudella ja kiireellisyydellä, Kerryn ja Kiinan ilmastonmuutoksen erikoislähettilään Xie Zhenhuan lausunnossa kerrottiin.
Lue myös: Suurvaltojen tapaaminen Alaskassa sujui "kovasti ja suorasukaisesti" – Bidenin Kiina-linjassa ero Trumpiin
Kerry on ensimmäinen Kiinassa vieraillut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon virkamies. Hänen vierailunsa on herättänyt toivoa siitä, että Yhdysvallat ja Kiina voivat tehdä yhteistyötä ilmastohaasteiden parissa maiden välisistä jännitteistä huolimatta.
Maiden välejä ovat hiertäneet niin kauppasuhteet kuin ihmisoikeudetkin.
Kansallisia toimia ja kansainvälisiä sopimuksia
Maailman suurimmat talousmahdit Yhdysvallat ja Kiina vastaavat yhdessä lähes puolesta kaikista ilmastonmuutosta ajavista kasvihuonekaasuista.Ilmastolähettiläiden yhteinen lausunto listaa useita yhteistyön väyliä maiden välillä.
Lausunnossa painotetaan sekä maiden omia toimia että niiden välistä yhteistyötä monenkeskisissä prosesseissa. Jälkimmäiseen kuuluvat muun muassa YK:n ilmastonsuojelun puitesopimus sekä Pariisin ilmastosopimus.
Biden on nostanut ilmastoasioita etusijalle kääntäen selkeästi kurssia edeltäjäänsä ex-presidentti Donald Trumpiin nähden.
Trumpin hallinnon aikaisten ilmastotoimien on muun muassa kritisoitu lisänneen kuolemia Yhdysvalloissa, kiihdyttäneen kasvihuonekaasujen pääsemistä ilmakehään sekä yllyttäneen muita maita ryhtymään ilmastolle haitallisiin toimiin.
Trump myös irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.
Biden sen sijaan palasi ensitöikseen vuonna 2015 tehtyyn sopimukseen. Kerry on puolestaan Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja oli ministeripestinsä aikoihin itse mukana neuvottelemassa Pariisin ilmastosopimuksesta.
Biden jatkaa edeltäjänsä kovaa linjaa Kiinan kanssa
Vaikka Bidenin ja Trumpin ilmastonäkemykset eroavat toisistaan merkittävästi, vaikuttaa nykyinen presidentti jatkavan edeltäjänsä kovaa linjaa Kiinan kanssa.
Uusi hallinto on kuitenkin nostanut arvokysymyksiä enemmän esiin.Maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa kauppasuhteet, koronaepidemian hoito sekä geopoliittinen kilpailu läntisellä Tyynellämerellä, Kaakkois-Aasiassa ja Intian valtamerellä.
Yhdysvallat on kritisoinut erityisesti Kiinan tiukentunutta otetta Hongkongista, sen Taiwaniin kohdistuneita uhkauksia sekä Xinjiangin uiguurivähemmistön kohtelua, joiden kansanmurhasta Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa.
Kiina puolestaan on torjunut kritiikin, jota se pitää puuttumisena maan sisäisiin asioihin.
Maiden välinen ensimmäinen korkean tason tapaaminen Bidenin presidenttikaudella käytiin maaliskuun puolella viileissä tunnelmissa Alaskan Anchoragessa.
Tapaamiseen osallistuivat muun muassa maiden ulkoministerit.