Yhdysvaltojen ja Kiinan ensimmäinen korkean tason tapaaminen Joe Bidenin presidenttikaudella sujui Alaskan Anchoragessa viileissä tunnelmissa. Korkean tason tapaamiseen osallistuivat muun muassa maiden ulkoministerit.
Keskustelut olivat odotetun mukaisesti "kovat ja suorasukaiset", kuvaili Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan perjantaina kaksipäiväisen tapaamisen päätteeksi.
Suurvaltojen suhde on varsin jännitteinen, joten tapaamisesta ei etukäteenkään odotettu yhteistä julkilausumaa tai päätöksiä.
Myös jaettuja intressejä löytyi
Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat toi avoimesti esiin huolensa Kiinan toimista Hongkongin ja Taiwanin kanssa sekä sen toiminnasta verkkoavaruudessa.
Blinkenin mukaan maat löysivät kuitenkin myös yhteistä maaperää.
– Intressimme kohtaavat Iranin, Pohjois-Korean, Afganistanin ja ilmaston osalta, Blinken sanoi toimittajille perjantaina keskustelujen päätyttyä.
Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi maan toivovan, että Yhdysvallat "tulisi puolimatkaan vastaan" ja osoittaisi keskinäistä kunnioitusta. Uutistoimiston mukaan Wang korosti myös itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden tärkeyttä.
Johtava diplomaatti Yang Jiechi puolestaan kuvasi tapaamista "avoimeksi, rakentavaksi ja avuliaaksi", mutta sanoi myös, että osapuolilla on edelleen merkittäviä erimielisyyksiä.
Maiden tapaaminen alkoi kireissä merkeissä heti torstaina, kun syytökset lentelivät molemmin puolin. Yhdysvaltain Blinken sanoi Kiinan toiminnan heikentävän sääntöihin perustuvaa järjestelmää, joka ylläpitää globaalia vakautta. Kiina puolestaan kehotti Yhdysvaltoja luopumaan "kylmän sodan mentaliteetista".
Välejä hiertävät niin kauppasuhteet kuin ihmisoikeudet
Biden vaikuttaa jatkavan presidenttinä edeltäjänsä Donald Trumpin kovaa linjaa Kiinan kanssa, mutta uusi hallinto on nostanut arvokysymyksiä enemmän esiin.
Maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa kauppasuhteet, koronaepidemian hoito sekä geopoliittinen kilpailu läntisellä Tyynellämerellä, Kaakkois-Aasiassa ja Intian valtamerellä.
Yhdysvallat on kritisoinut erityisesti Kiinan tiukentunutta otetta Hongkongista, sen Taiwaniin kohdistuneita uhkauksia sekä Xinjiangin uiguurivähemmistön kohtelua, joiden kansanmurhasta Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa.
Kiina puolestaan on torjunut kritiikin, jota se pitää puuttumisena maan sisäisiin asioihin.
0:15