Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivalta ulottuu Israelin miehittämille palestiinalaisalueille – Netanjahu: "Tuomioistuin jahtaa Israelin valtiota"

17.55623906
Julkaistu 06.02.2021 05:21

MTV UUTISET – STT – AFP

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) päätti perjantaina, että sillä on toimivalta myös Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.

Tuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda oli pyytänyt tuomioistuimen linjausta siitä, ulottuuko sen toimivalta myös Israelin miehittämille palestiinalaisalueille. Bensouda oli ilmoittanut vuoden 2019 joulukuussa halustaan aloittaa tutkinta palestiinalaisalueilla.

ICC ilmoitti tiedotteessa tehneensä enemmistöpäätöksen, jonka mukaan tuomioistuimen alueellinen toimivalta ulottuu myös Palestiinan tilanteeseen sekä Israelin vuodesta 1967 lähtien miehittämiin alueisiin. Erikseen tuomioistuin mainitsi lausunnossaan Gazan, Länsirannan ja Itä-Jerusalemin.

Tuomioistuin kertoo Palestiinan olevan mukana Rooman sopimuksessa, jolla ICC aikanaan muodostettiin. Palestiina on siis vuonna 2002 perustetun tuomioistuimen jäsen, mitä Israel ei sen sijaan ole.

Erikoistuomioistuimen tehtävänä on ollut käsitellä kansanmurhaan, sotarikoksiin ja ihmisyyden vastaisiin rikoksiin liittyviä tapauksia.

ICC painotti, ettei perjantaisella päätöksellä anneta ratkaisua mihinkään kansainvälisen lainsäädännön alaisiin rajakiistoihin, eikä se ole myöskään ennakkoratkaisu mistään tulevista rajoista. Päätöksen tarkoitus on ainoastaan määritellä tuomioistuimen alueellisen toimivallan ulottuvuutta.

Netanjahu: ICC on poliittinen toimija

Bensouda vaati täysvaltaista tutkintaa vuonna 2014 Gazassa käydyn sodan jälkeen aloitetun alustavan tutkinnan jälkeen. Alustava tutkinta kesti viisi vuotta.

Israel ja Yhdysvallat reagoivat tuolloin jyrkästi syyttäjän ilmoitukseen tutkinnasta. Yhdysvallat on kritisoinut ICC:tä siitä, miten se kohtelee Yhdysvaltain liittolaista Israelia.

Perjantai-iltana Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi tuoreeltaan ICC:n päätöksen ja kutsui tuomioistuinta poliittiseksi toimijaksi.

–  ICC on jälleen kerran osoittanut olevansa poliittinen toimija, ei oikeuslaitos, Netanjahu sanoi tiedotteessa.

Netanjahun mukaan päätös sabotoi "demokratioiden oikeutta puolustaa itseään terrorismia vastaan".

–  Tuomioistuin jättää huomiotta todelliset sotarikokset ja sen sijaan jahtaa Israelin valtiota. Israelilla on vahva demokraattinen hallinto, joka kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta. Israel ei ole edes tuomioistuimen jäsen, pääministeri sanoi.

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti perjantaina, että se on vakavasti huolissaan ICC:n päätöksestä ulottaa toimivaltaansa israelilaisiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan maa on aina ollut sitä mieltä, että ICC:n toimivallan tulisi rajoittua niihin maihin, jotka ovat antaneet sille hyväksynnän tai jotka YK:n turvallisuusneuvosto on tuomioistuimeen lähettänyt.

Palestiinalaiset kiittävät päätöstä

Palestiinan siviiliasioiden ministeri Hussein al-Sheikh kiitti tuomioistuimen päätöstä suhtautua Palestiinaan tuomioistuimen jäsenenä. Ministeri arvioi Twitterissä päätöksen olevan voitto muun muassa oikeudelle, vapaudelle ja moraalisille arvoille koko maailmassa.

Palestiinan pääministeri Mohammed Shtayyeh tarjosi myös oman listauksensa. Pääministeri kuvaili ICC:n päätöstä voitoksi muun muassa oikeudelle, ihmisyydelle ja totuudelle. Lisäksi hän arvioi päätöksen olevan voitto myös "uhrien verelle ja heidän perheilleen". Shtayyehin lausunnon välitti Palestiinan virallinen uutistoimisto Wafa.

Palestiinalaishallinnon ministerien lisäksi myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toivotti tuomioistuimen päätöksen tervetulleeksi. Järjestö kuvaili ratkaisun olevan käänteentekevä. Järjestö myös lisäsi, että on aika saada vakavimpiin rikoksiin syyllistyneet israelilaiset ja palestiinalaiset oikeuden eteen.

–  ICC:n päätös tarjoaa vakavien rikosten uhreille jonkin verran todellista toivoa oikeudesta puolen vuosisadan rankaisemattomuuden jälkeen, järjestön kansainvälisen oikeuden varajohtaja Balkees Jarrah sanoi tiedotteessa.

Yhdysvallat määräsi Bensoudalle pakotteita

Yhdysvallat on kieltäytynyt hyväksymästä tuomioistuimen toimivaltaa aina sen perustamisesta lähtien. Viime syyskuun alussa silloisen presidentin Donald Trumpin hallinto kuitenkin ryhtyi ennennäkemättömiin toimiin ja asetti pakotteita pääsyyttäjä Bensoudalle sekä toiselle korkea-arvoiselle ICC:n virkamiehelle.

Vuonna 2002 toimintansa aloittanut, Hollannin Haagissa toimiva ICC avasi vuonna 2019 tutkinnan, jossa selvitetään yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanin sodassa tekemiä rikoksia.

Kesäkuussa tehtävänsä jättävä Bensouda on kehottanut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoa poistamaan pakotteet.

Tuoreimmat aiheesta

Israel