Yhdysvallat lopettaa Gazan väliaikaissatamansa käytön pysyvästi

Yhdysvallat aikoo lopettaa pian pysyvästi pyrkimyksensä toimittaa humanitaarista apua Gazaan väliaikaisen satamarakennelmansa kautta, kertoivat yhdysvaltalaisviranomaiset torstaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan, kenraalimajuri Pat Ryderin mukaan väliaikaissataman toiminnot lopetetaan pian. Hänen mukaansa lisätietoja käytännön prosesseista ja aikatauluista on tiedossa lähipäivinä.

Kaikkiaan 230 miljoonaa dollaria maksanut rakennelma asennettiin Gazan rannikolle alkujaan toukokuun puolivälissä. Sittemmin se on toistuvasti irrotettu rannasta sääolosuhteiden vuoksi, minkä lisäksi hanke on kohdannut ongelmia myös maalla vallitsevien olosuhteiden vuoksi.

Satamarakennelma vaurioitui huonon sään vuoksi toukokuussa ja se jouduttiin poistamaan korjausta varten. Se kiinnitettiin uudelleen kesäkuun alkupuolella. Tämän jälkeen rakennelma siirrettiin kuitenkin Israeliin Ashdodin satamaan 14. kesäkuuta, jotta sitä voitiin suojella kovalta aallokolta.

Viime kuun lopulla satamarakennelma irrotettiin jälleen kerran rannikosta, sillä aallokon odotettiin olevan kovaa alueella. Ryderin mukaan rakennelmaa oli pyritty keskiviikkona ankkuroimaan uudelleen rantaan humanitaaristen toimien jatkamiseksi, mutta tässä ei ollut onnistuttu teknisten ja säähän liittyvien ongelmien vuoksi.

Väliaikaissatama, sitä tukevat alukset ja muut tarvikkeet palaavat Ryderin mukaan Ashdodin satamaan, jossa niiden on määrä pysyä toistaiseksi. Uutta ankkurointipäivää ei ole hänen mukaansa määritetty.

Yli 8 100 tonnia avustuksia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti väliaikaissataman perustamisesta maaliskuussa. Israel on estänyt humanitaarisen avun kuljetuksia maateitse muun muassa sulkemalla rajanylityspaikkoja Gazaan, ja satamarakennelmaa käytettiin avun toimitukseen silloin, kun se oli toiminnassa.

Ryderin mukaan väliaikaissataman kautta on toimitettu yhteensä yli 8 100 tonnia humanitaarista apua rantaan, josta avustusjärjestöt voivat kerätä avustustarvikkeet jatkotoimitusta varten.

Jakelu on osoittautunut kuitenkin ongelmaksi, sillä YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) keskeytti väliaikaissataman kautta tuotavien avustusten toimitukset viime kuussa, jotta järjestö voisi arvioida turvallisuustilannetta sen jälkeen, kun Israel oli toteuttanut sotilasoperaation satamarakennelman läheisyydessä.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa noin yhdeksän kuukauden aikana ainakin jo yli 38  000 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. AFP:n israelilaisviranomaisten lukuihin perustuvien laskelmien mukaan hyökkäyksessä sai surmansa liki 1  200 ihmistä, joista valtaosa oli niin ikään siviilejä.

Lue myös:

    Uusimmat