Yhdysvaltain väliaikainen satamalaituri on ankkuroitu Gazan rannalle – satoja tonneja avustustarvikkeita valmiina toimitettavaksi

Britannian mukaan Kyprokselta on jo lähtenyt avustustarvikkeita kuljettava laiva kohti laituria.

Yhdysvaltain asevoimien väliaikainen satamalaituri ankkuroitui Gazan rannalle torstaiaamuna, kertoi Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja Centcom. Sen mukaan ankkuroinnin yhteydessä yhdysvaltalaisjoukkoja ei astunut maihin.

Humanitaarista apua kuljettavien kuorma-autojen odotetaan aloittavan kuljetukset Gazaan lähipäivinä. Avustukset ottaa vastaan YK, joka koordinoi niiden jakelun Gazassa.

Centcomin edustaja kertoi keskiviikkona, että satoja tonneja avustustarvikkeita oli jo valmiina toimitettavaksi laiturin kautta ja tuhansia tonneja lisää on valmisteilla toimitettavaksi. Britannia puolestaan kertoi myöhään keskiviikkona, että avustustarvikkeita kuljettava laiva oli lähtenyt Kyprokselta kohti uutta laituria.

Britannia mukaan väliaikainen laituri ei korvaa avustuskuljetusten toimittamista maareittien kautta, joka on edelleen nopein ja tehokkain tapa saada kipeästi tarvittavaa apua Gazaan.

–  Tiedämme, että enemmän (apua) tarvitaan, etenkin maata pitkin, sanoi Britannian pääministeri Rishi Sunak lausunnossa. 

YK haluaa lisätä rekkojen maakuljetuksia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti väliaikaisen laiturin rakentamisesta maaliskuussa. Se on osa kansainvälisiä pyrkimyksiä kiertää Israelin asettamia rajoituksia päästä Gazaan maitse.

YK on varoittanut näköpiirissä olevasta nälänhädästä Gazassa, missä suurin osa alueen 2,4 miljoonan asukkaasta on joutunut jättämään kotinsa Israelin ja Hamasin välisen sodan alettua lokakuussa.

YK on sanonut, että maareittien avaaminen ja avustusrekkojen maakuljetusten lisääminen Gazaan on ainoa tapa pysäyttää humanitaarisen kriisin kierre.

Tärkein rajanylityspaikka Egyptin rajalla on kuitenkin ollut suljettuna päiviä sen jälkeen, kun Israel valtasi sen äärijärjestö Hamasilta viime viikolla. Israel otti haltuunsa Rafahin rajanylityspaikan palestiinalaisten puolen, kun Israelin asevoimat uhkasi laajemmalla hyökkäyksellä Rafahin kaupunkiin.

Lue myös:

    Uusimmat