Yhdysvallat määräsi pakotteita johtaville upseereille ja kapinallisten ryhmien jäsenille – väitetään lietsoneen Itä-Kongon konfliktia vuosikymmeniä

AOP Kongo
Itä-Afrikan yhteisön (EAC) muodostamien alueellisten joukkojen sotilaat Mushakissa, Pohjois-Kivun maakunnassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa (DRC) huhtikuussa./All Over Press
Julkaistu 24.08.2023 23:47
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Yhdysvallat määräsi torstaina pakotteita kuudelle kongolaiselle ja ruandalaiselle asevoimien tai puolisotilaallisten joukkojen jäsenelle, joiden väitetään osallistuneen konfliktin lietsomiseen Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kertoi lausunnossaan, että kyse on yhdestä kongolaisesta ja yhdestä ruandalaisesta johtavasta upseerista sekä neljästä johtavasta jäsenestä kapinallisissa aseellisissa ryhmissä, jotka ovat horjuttaneet Kongon itäistä rajaseutua vuosikymmeniä. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters. 

Ruandan tukema 23. maaliskuuta -liike (M23) valtasi marraskuussa 2021 osia Kongon Pohjois-Kivun maakunnasta, mikä kiihdytti taistelua kongolaisten joukkojen ja muiden miliisien kanssa ja on ajanut tuhansia siviilejä kotiseudultaan.

– Tämänpäiväiset pakotteet heijastavat Yhdysvaltojen sitoutumista edistämään ponnisteluja kriisin ratkaisemiseksi ja vakavan humanitaarisen tilanteen korjaamiseksi, valtiovarainministeriön terrorismista ja rahanpesun selvittämisestä vastaava alivaltiosihteeri Brian Nelson sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

– Kaikki konfliktin osapuolet ovat vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista, muun muassa siviiliväestöön kohdistuvasta tahallisesta kohdistamisesta seksuaalisen väkivallan avulla.

Taistelut ja toistuvat luonnonkatastrofit ovat osaltaan kiihdyttäneet humanitaarista kriisiä Itä-Kongossa. YK:n lukujen mukaan noin 5,5 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään kotiseudultaan Pohjois-Kivussa ja naapuriprovinseissa.

Tuoreimmat aiheesta

Kongo