Väkivaltaisuuksista vuosia kärsineessä Keski-Afrikan tasavallassa on näkyvissä varhaisia merkkejä kansanmurhasta, YK:n avustuspäällikkö on varoittanut YK:n turvallisuusneuvostoa.
Avustuspäällikkö Stephen O'Brienin suljettujen ovien takana lausumista kommenteista kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.
Vastikään Keski-Afrikassa vierailleen O'Brienin mukaan Keski-Afrikan sisäisten pakolaisten määrä on noussut ja avustajiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt.
4,5 miljoonan asukkaan Keski-Afrikassa on noin 600 000 sisäistä pakolaista, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
O'Brien on jo aikaisemmin kehottanut YK:ta lähettämään Keski-Afrikkaan lisää joukkoja tukemaan alueen rauhanturvaoperaatiota. YK:lla on maassa noin 12 500 poliisia ja YK-joukkojen jäsentä auttamassa siviilien suojaamisessa ja tukemassa viime vuonna valitun presidentti Faustin-Archange Touaderan hallintoa.
Maailman köyhimpiin lukeutunut valtio on ollut konfliktien kourissa vuodesta 2013. Tuolloin maassa syttyi konflikti muslimijoukkojen ja kristittyjen taistelijoiden välillä, kun muslimienemmistöisten kapinallisjoukkojen koalitio Seleka syrjäytti kristityn presidentti Francois Bozizen.
Selekan-joukot syöksi puolestaan vallasta Ranskan johtamat joukot. Sotilaallista väliintuloa seurasivat kristittyenemmistöisten taistelijoiden veriset kostoiskut.
Tällä hetkellä taistelijaryhmät kamppailevat Keski-Afrikassa luonnonvarojen kuten kulta- ja timanttivarantojen hallinnasta sekä paikallisesta vaikutusvallasta.
Vuonna 2015 YK-raportti arvioi, että Keski-Afrikan tasavallassa on tehty sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, mutta ei kansanmurhaa. Tuolloin YK katsoi konfliktin molempien osapuolten syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten raiskauksiin, murhiin, lapsisotilaiden rekrytoimiseen, kidutukseen ja kotien polttamiseen. Se katsoi myös maan muslimiväestön joutuneen etnisen puhdistuksen kohteeksi.