Maailman ruokaohjelman WFP:n johtajan mukaan ruuan hinta on lähtenyt jo jyrkkään nousuun.
Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman syyttää Venäjän aiheuttaneen hyökkäyssodallaan kansainvälisen ruokakriisin. YK:n turvallisuusneuvostossa puhuneen Shermanin mukaan Venäjän sota Ukrainassa lisää nälänhädän uhkaa ympäri maailman. Venäjä ja Ukraina ovat molemmat merkittäviä viljantuottajamaita.
Hän painottaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin aloittaneen sodan ja synnyttäneen näin myös ruokakriisin. Putin on Shermanin mukaan myös ainoa, joka voi tuoda kriisille lopun.
– Vastuu sodan käynnistä Ukrainassa ja sodan vaikutuksista maailmanlaajuiselle ruokaturvallisuudelle lankeaa yksinomaan Venäjän ja presidentti Putinin ylle, Sherman sanoi.
Shermanin syytöksiin yhtyi myös Ranskan YK-suurlähettiläs Nicolas de Riviere, jonka mukaan ensimmäisenä ruokakriisistä kärsivät kehittyvät valtiot.
– Venäjä yrittää epäilemättä saada meidät uskomaan, että sitä vastaan asetetut pakotteet ovat luoneet epävakautta maailman ruokaan liittyvään turvallisuustilanteeseen, de Riviere lisäsi.
Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzia väittikin mahdollisen epävakauden maailmanlaajuisilla ruokamarkkinoilla johtuvan länsimaiden Venäjälle asettamista pakotteista. Hän kuvaili lännen vastausta Venäjän toimiin "hillittömäksi pakotehysteriaksi".
Ravinnonsaanti uhattuna ukrainalaismaanviljelijöiden jouduttua sotaan
Sekä Sherman että Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja David Beasley painottivat Ukrainan ja Venäjän viljantuotannon vastaavan noin kolmasosasta kaikesta vehnän viennistä ympäri maailman. Maissin viennin osalta vastaava osuus on 20 ja auringonkukkaöljyn osalta 75 prosenttia.
EU ilmoitti perjantaina hankkeesta, jolla on määrä helpottaa sodan aiheuttama ruokapulaa. EU ja Yhdysvallat toivovat monenkeskistä sitoumusta siitä, ettei maantalouden raakamateriaalien viennille asetettaisi rajoitteita.
YK:n humanitaaristen asioiden varapääsihteeri Joyce Msuyan mukaan sota Ukrainassa uhkaa pahentaa entisestään myös tilannetta maailman mittavimpien humanitaaristen kriisien osalta. Hän listaa esimerkkinä tilanteet Afganistanissa, Jemenissä ja Afrikan sarvessa, joissa epävarmuudet ravinnon saamisen ympärillä ovat jo ongelmana.
WFP:n David Beasleyn mukaan sodalla Ukrainassa tulee olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia, jollaisia ei ole nähty sitten toisen maailmansodan, kertoo brittilehti Guardian. Beasleyn mukaan maailman ravinnonsaanti on uhattuna, sillä monet vehnää tuottavista ukrainalaismaanviljelijöistä ovat jättäneet viljelyksensä taistellakseen venäläisiä vastaan.
Ruoka-apua jouduttu jo rajoittamaan
Beasley kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle ruuan hintojen lähteneen jo jyrkkään nousuun.
Ennen Venäjän hyökkäystä WFP auttoi tarjoamaan ravintoa kaikkiaan 125 miljoonalle ihmiselle ympäri maailman. Nyt Beasley kertoo järjestön joutuneen säännöstelemään ruoka-annoksiaan, koska ruuan, polttoaineen ja kuljetuksen hinnat ovat lähteneet nousuun.
Hän mainitsi lausunnossaan Jemenin, jossa kahdeksan miljoonan ihmisen ruoka-apua on jouduttu leikkaamaan puoleen. Beasleyn mukaan vaarana on, ettei ruokaa pystytä tarjoamaan laisinkaan.
Beasleyn mukaan WFP ostaa puolet viljastaan Ukrainasta. Sota nostaa järjestön kustannuksia kuukausitasolla 71 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla ruuan, polttoaineen ja kuljetuksien hinnannousun vuoksi. Vuositasolla kustannukset kasvanevat siis yhteensä 850 miljoonalla dollarilla, mikä tarkoittaa sitä, että järjestö pystyy tavoittamaan neljä miljoonaa ihmistä aiempaa vähemmän.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.