Länsimaiden liittolaisten perjantaina hyväksymän venäläisen öljyn hintakaton tarkoituksena on estää maita maksamasta yli 60 dollaria tynnyristä venäläistä raakaöljyä.
Hintakaton tarkoituksena on lisää painostusta Venäjää kohtaan sen aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.
Ukraina on todennut, että yläraja tulisi puolittaa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan venäläisen öljyn hintakaton laskeminen 30 dollariin tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin. Jermak kirjoitti asiasta Telegram-viestipalvelussa. Venäjä taas on uhitellut, ettei toimita öljyä maihin, jotka laittavat hintakaton täytäntöön.
Teollisuusmaiden G7-ryhmä (Yhdysvallat, Kanada, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Japani ja EU) ehdotti syyskuussa hintakattoa, joka heikentäisi Venäjän mahdollisuuksia rahoittaa sen aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainaan.
Lue myös: Moskova älähti venäläisen öljyn hintakatosta – MTV seuraa sotaa
Välttäisi bensiinin kallistumisen?
BBC:n mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen sanoi, että hintakatto rajoittaisi entisestään Venäjän presidentin Vladimir Putinin taloutta ja "rajoittaisi tuloja, joilla hän rahoittaa julmaa hyökkäystään". Yellenin mukaan vältettäisiin myös maailmanlaajuisten toimitusten häiriintyminen, joka voisi nostaa bensiinin hintoja kaikkialla maailmassa.
– Kun Venäjän talous jo supistuu ja sen budjetti on yhä ahtaammalla, hintakatto leikkaa välittömästi Putinin tärkeintä tulonlähdettä, Yellen totesi lausunnossaan.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä "ei hyväksy" hintakattoa.