Yhdysvallat yrittää runnoa läpi aseleposopimusta Gazaan – tähtäimenä neuvottelut pysyvästä aselevosta

Uutissivuston lähteen mukaan sopimus voidaan solmia, jos Hamas suostuu Yhdysvaltojen esittämiin uusiin muotoiluihin.

Yhdysvallat on viime päivinä esittänyt uusia sanamuotoja Gazan aseleposuunnitelmaan, jotta sopu Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä saataisiin syntymään. 

Asiasta kertoo amerikkalainen uutissivusto Axios asiasta tietäviin lähteisiin viitaten.

Hamas ilmoitti taannoin antaneensa oman vastauksensa suunnitelmaan, mutta vastauksen tarkkaa sisältöä ja järjestön muutosvaatimuksia ei ole julkaistu.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viime kuussa esittelemän aseleposuunnitelman tavoitteena on saada väliaikainen aselepo Gazaan ja mahdollistaa lopulta neuvottelut pysyvästä aselevosta. 

Yhdysvaltain mukaan kyseinen ehdotelma oli Israelin esittämä.

Bidenin kätilöimä aseleposuunnitelma mahdollistaisi panttivankien ja vankien vaihdon sekä avustustoimien lisäämisen Gazassa.

Muokkauksia suunnitelman yhteen artiklaan

Axiosin lähteiden mukaan Yhdysvallat on yhdessä aseleponeuvotteluiden välittäjien Qatarin ja Egyptin kanssa työstänyt aseleposuunnitelman 8. artiklaa.

Kyseinen artikla käsittelee neuvotteluita, joiden on määrä alkaa Israelin ja Hamasin välillä sopimuksen ensimmäisen vaiheen aikana.

 Neuvotteluissa on määrä asettaa tarkat ehdot sopimuksen toiselle vaiheelle.

Uutissivuston mukaan Hamas haluaisi näiden neuvottelujen keskittyvän vankienvaihtoon. 

Israelin puolestaan toivoo, että neuvotteluissa voitaisiin ottaa esille esimerkiksi Gazan demilitarisointi.

– Yhdysvallat tekee kovasti töitä löytääkseen ratkaisun, joka mahdollistaisi sopimuksen aikaansaamisen, kertoi nimettömänä pysyttelevä lähde Axiosille.

Toisen anonyymin lähteen mukaan sopimus voitaisiin solmia, jos Hamas suostuu Yhdysvaltojen esittämiin uusiin muotoiluihin.

Netanjahu väläytti osittaista sopimusta

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu antoi viime sunnuntaina israelilaismedialle antamassaan televisiohaastattelussa ymmärtää, että hän olisi avoin osittaiselle sopimukselle, jonka myötä edes joitakin Gazassa olevia panttivankeja voitaisiin saada vapaaksi. 

Haastattelusta uutisoi muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera.

Netanjahu kuitenkin tähdensi televisiokanavan haastattelussa, ettei suostuisi mihinkään aseleposopimukseen, joka toisi lopun Israelin sotilaallisille toimille Gazassa. 

Pysyvä aselepo on ollut yksi Hamasin tärkeimmistä vaatimuksista.

Yhdysvaltain, Qatarin ja panttivankien perheiden painostuksen myötä Netanjahu korjasi kommenttejaan päivää myöhemmin ja kertoi olevansa edelleen sitoutunut Bidenin esittämään aseleposuunnitelmaan.

Netanjahun televisiohaastattelu julkaistiin samoihin aikoihin, kun Israelin puolustusministeri Yoav Gallant saapui Yhdysvaltain Washingtoniin keskustelemaan Israelin käymästä sodasta Gazassa sekä lisääntyvistä jännitteistä Israelin ja Libanonin rajalla. 

Gallant kertoi vierailunsa aikana Israelin olevan edelleen sitoutunut Bidenin esittelemään aseleposuunnitelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat