Lähde: Neuvottelut Gazan aselevosta loppusuoralla

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu keskustelee aseleposopimuksen yksityiskohdista tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa torstaina.

Neuvottelut Gazan aseleposopimuksesta ja panttivankien vapauttamisesta ovat loppusuoralla, kertoo yhdysvaltalainen viranomaislähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähteen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin on tarkoitus yrittää saada viilattua Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa viimeisiä yksityiskohtia. Biden ja Netanjahu tapaavat torstaina Valkoisessa talossa.

Lähde kertoi ensi viikolla "tapahtuvan paljon" sopimuksen syntymisen suhteen.

Viranomaislähteen mukaan mahdollinen aselepo on nyt kiinni muutamista sen toimeenpanoon liittyvistä yksityiskohdista, kun äärijärjestö Hamas on joustanut vaatimuksestaan Israelin joukkojen täydellisestä vetäytymisestä Gazasta.

– Jotkut keskeiset asiat ovat kuitenkin Hamasin käsissä, koska panttivangit ovat Hamasin käsissä, lähde sanoi.

Lähde vähätteli Netanjahun keskiviikkona Yhdysvaltain kongressissa pitämän tulisen puheen merkitystä neuvotteluprosessille ja painotti, että Bidenin ja Netanjahun tapaamisen sisältö keskittyy sopimuksen käytännönläheiseen toteutukseen.

Netanjahun puhetta ei voinut pitää kovinkaan sovittelevana Israelin ja Hamasin välillä. Netanjahu julisti edelleen Israelin pyrkivän täydelliseen voittoon ja Hamasin tuhoamiseen.

Netanjahu sanoi puheessaan kuitenkin olevansa luottavainen panttivankien vapauttamiseen tähtäävien toimien onnistumisessa.

Netanjahu kehotti nopeuttamaan aseapua

Netanjahu kehotti puheessaan Yhdysvaltoja nopeuttamaan sotilaallista apuaan Israelille Gazan sodan lopettamiseksi. Aiemmin hän on syyttänyt Yhdysvaltoja avun viivyttämisestä.

Netanjahun mukaan aseavun nopeuttaminen nopeuttaisi myös Israelin sotatoimien loppumista Gazassa ja ehkäisisi laajemman konfliktin syntymistä Lähi-idässä.

Demokraattiedustajien piirissä Netanjahun toiveet saivat kuitenkin kritiikkiä siitä, ettei puheessa puhuttu lähes lainkaan rauhaan tähtäämisestä.

Demokraattien kärkipoliitikkoihin kuuluva edustajainhuoneen entinen puhemies Nancy Pelosi kutsui Netanjahun puhetta kongressissa "heittämällä huonoimmaksi esitykseksi ulkomaiselta johtajalta".

Pelosi kertoi X-viestipalvelussa monien edustajien puhuneen Hamasin kaappaamien israelilaisten omaisten kanssa aiemmin keskiviikkona.

– Nämä perheet toivovat aseleposopimusta, joka toisi panttivangit kotiin. Toivomme pääministerin käyttävän aikaansa tämän saavuttamiseksi, Pelosi kirjoitti.

Lähde: Israelilaisneuvottelijat lykkäsivät saapumistaan

Israelin delegaation suunniteltu saapuminen Dohan neuvotteluihin on viivästynyt, kertoi asiasta perillä ollut lähde uutistoimisto AFP:lle.

Nimettömän lähteen mukaan torstaille suunnitellut tapaamiset on lykätty ensi viikon alkuun. Syy Israelin delegaation matkan lykkääntymiselle ei lähteen mukaan ollut tiedossa.

Neuvotteluita Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä on käyty Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Qatarin lisäksi neuvotteluiden välittäjinä ovat toimineet Egypti ja Yhdysvallat.

Israelin hyökkäys Gazaan alkoi viime vuoden lokakuussa sen jälkeen, kun Hamas liittolaisjärjestöineen teki hyökkäyksen Israeliin. Israelilaisviranomaisten mukaan Hamasin iskussa kuoli noin 1 200 ihmistä.

Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut Israelin hyökkäyksen alkamisen jälkeen yli 39  100 ihmistä.

Hamas otti lokakuussa noin 250 panttivankia, joista 114:ää pidetään edelleen Gazassa. Israelin asevoimien mukaan Gazassa yhä olevista panttivangeista noin 40 olisi kuollut.

Yhdysvallat puolusti UNRWA:a

Yhdysvallat kritisoi Israelissa esiteltyä lakiehdotusta, jossa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA julistettaisiin terroristijärjestöksi.

– UNRWA ei ole terroristijärjestö, ja kehotamme Israelin hallitusta ja (Israelin parlamenttia) Knessetiä keskeyttämään lakiesityksen edistämisen, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller.

Millerin mukaan järjestöä vastaan hyökkääminen ei auta tilannetta.

– Siitä ei ole lainkaan apua Gazan siviileille vietävän humanitaarisen avun perille saamiseksi, Miller kertoi.

Knesset hyväksyi maanantaina alustavasti lakihankkeen jatkamisen.

Israel on aiemmin väittänyt järjestössä toimivan Gazassa "yli 400 terroristia". UNRWA:lla on yli 30  000 työntekijää.

Yhdysvallat ja monet muut länsimaat katkaisivat tukensa järjestölle sen jälkeen, kun Israel väitti joidenkin UNRWA:n työntekijöiden olleen osallisia Hamasin hyökkäyksessä viime lokakuussa.

Yhdysvallat ei ole jatkanut rahallista tukeaan UNRWA:lle, mutta muun muassa Britannia ja Ranska ovat jatkaneet jälleen järjestön avustamista.

Myös Suomi keskeytti tukensa UNRWA:lle tammikuussa, mutta maaliskuussa kerrottiin Suomenkin tuen jatkuvan.

Lue myös:

    Uusimmat