Yhdysvalloissa asuva suomalaiskuvaaja kertoo mistä maan protestiaallossa on todella kyse – osa ongelmista näkyy myös Suomessa

4:00img
Yhdysvalloissa elävä suomalaiskuvaa kohtaa usein syrjintää. Katso videolta miehen koko haastattelu!
Julkaistu 07.06.2020 07:20
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Yhdysvalloissa elävä Uwa Iduozee kohtaa usein syrjintää. Siitä huolimatta hän pyytää rasismista huolestuneita ihmisiä kiinnittämään huomiota tilastoihin.

New Yorkissa asuva kuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee kohtaa arjessa paljon syrjintää. Esimerkiksi hotellissa häneltä, aamupalasalin ainoalta tummaihoiselta henkilöltä saatetaan kysyä kahdesti, onko Iduozee hotellin asiakas. Samaan aikaan valkoihoiset hotellivieraat saavat nauttia aamupalastaan rauhassa.

Iduozee ei kuitenkaan halua käsitellä Yhdysvalloissa kaksi viikkoa sitten käynnistynyttä protestiaaltoa omien kokemustensa kautta. Hän myös muistuttaa, että vastaavia kokemuksia on paljon Suomesta.

– Ei ole niinkään merkityksellistä pureutua yksittäisiin tilanteisiin tai tapahtumiin. Tilastot puhuvat puolestaan paljon vahvemmin. Iduozee sanoo.

Lue myös: Suomalainen Heidi osallistui mielenilmaukseen Minneapolisissa: "Tunnelma oli solidaarinen ja voimaannuttava"

Mustilla menee yhtä huonosti kuin 60 vuotta sitten

Katsotaan siis tilastoja. Washington Postin mukaan mustien ja valkoisten kotitalouksien varallisuusero on Yhdysvalloissa yhtä suuri kuin vuonna 1968.

Tuolloin keskiluokkaisella mustalla kotitaloudella oli keskimäärin 6 674 dollaria varallisuutta, kun valkoisella kotitaloudella oli varallisuutta 7086 dollaria. Vuonna 2016 mustilla kotitalouksilla oli varallisuutta keskimäärin 13 024 dollaria. Valkoisilla keskimäärin 149 703 dollaria.

Lue myös: Jalkapallotähdeltä karuja esimerkkejä rasismista: poliisi pysäyttää ilman syytä – "Tuomitsette minut sen perusteella, miltä näytän?"

Mustien valkoisia huonompi asema näkyy varallisuuden lisäksi muun muassa terveydessä, koulutuksessa ja työllisyydessä. Mustat ovat koronan aikaan nähneet enemmän nälkää kuin mikään muu etninen ryhmä Yhdysvalloissa.

– Ongelma koskettaa koko yhteiskunnan ydintä, Uwa Iduozee sanoo.

Jokainen voi tehdä jotain

Iduozee toivoo, että kaksi viikkoa sitten tapetun George Floydin kuolemasta lähteneet mielenosoitukset johtavat johonkin hyvään. Yhdysvaltojen rakenteellisen rasismin ongelmaa ei ole kuitenkaan helppo ratkaista.

Meneillään olevasta presidentinvaalitaistosta Iduozee ei odota suuria.

– Trumpia ei kiinnosta paskaakaan. Enkä usko, että Bideninkaan agendalla on muuttaa juuri mitään.

Lue myös: George Floydin taposta syytettyä poliisia säilötään eristyssellissä – vaimo ilmoitti haluavansa avioeron

Ylhäältä lähtevän muutoksen sijaan Iduozee uskoo yhteiskunnan ruohonjuuritason toimintaan sekä paikallispolitiikasta lähtevään muutokseen. Yhdysvalloissa monet paikallistason yhdistykset tarvitsevat rahoitusta syrjinnänvastaiseen työhön.

Suomessa ei ole samanlaisia ongelmia poliisiväkivallan kanssa kuin Yhdysvalloissa. Mutta tekemistä kotimaassakin riittää.

– Suomessakin on paljon rasismia ja epäkohtia, joita voi lähteä purkamaan omilla teoilla. Uskon, että jos katsoo avoimesti itseään sydämeen, itse kullakin löytyy asioita käsiteltäväksi.

Tuoreimmat aiheesta

Rasismi