Eri puolilla Yhdysvaltoja on järjestetty lauantaina satoja naisten oikeuksia puolustavia mielenosoituksia. Taustalla on konservatiivien kiihtynyt vimma rajoittaa raskaudenkeskeytyksiä.
Viime kuussa Texasin osavaltio hyväksyi lain, joka kielsi lähes kaikki abortit ja joka johti kädenvääntöön lainsäädännön oikeutuksesta. Suuria mielenosoituksia sitä vastaan ei kuitenkaan ole vielä ennen tätä viikonloppua nähty.
Tuhannet naiset kokoontuivat maan pääkaupunkiin Washingtoniin iskulauseiden koristamia kylttejä kantaen. Eräässäkin kyltissä alleviivattiin: "minun kehoni, minun valintani, minun oikeuteni".
Washingtonin marssi on protestipäivän lippulaivatapahtuma. Pääkaupungissa mielenosoitukseen on osallistunut kaikenikäisiä – pääasiassa naisia, mutta myös miehiä.
Mielenosoittajat tanssivat kaiuttimista tapahtumaa säestävän popmusiikin tahtiin. Isoilta näytöiltä esitettiin aktivistien haastatteluita.
Marssijat painottivat kylteissään raskaudenkeskeytysten olevan osa terveydenhuoltoa. Toiset vaativat "Texasin Talebanien abortoimista", rinnastaen texasilaispäättäjät Afganistanissa vastikään vallan kaapanneeseen äärijärjestöön, joka tunnetaan muun muassa tiukasta suhtautumisestaan naisten oikeuksiin.
Kourallinen vastamielenosoittajia puolestaan huusi "abortti on murha".
Mielenosoituksien yhteydessä ei kerrota olleen väkivaltaisuuksia.
Mielenosoituksia myös muissa kaupungeissa
Washingtonin mielenilmaukseen osallistuvien odotetaan myöhemmin marssivan korkeimman oikeuden luokse. Lähes 50 vuotta sitten korkein oikeus linjasi naisten aborttioikeuden puolesta niin kutsutulla Roe vastaan Wade -päätöksellä, mutta nyt konservatiivituomareiden täyttämä tuomioistuin näyttää olevan valmis kääntymään päinvastaiseen suuntaan. Korkein oikeus on jo muun muassa kieltäytynyt blokkaamasta Texasin lakia.
– Naiset ovat ihmisiä, olemme kaikki ihmisiä, ja meitä pitää kohdella kuin ihmisiä, sanoi eläkkeellä oleva 66-vuotias floridalaisopettaja Laura Bushwitz uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Meidän pitäisi voida itse päättää siitä, mitä haluamme tehdä kehoillemme. Piste, hän jatkoi osoittaen viestinsä maan korkeimmalle oikeudelle.
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden on määrä kokoontua ensi viikolla, ja sillä on kiistassa viimeinen sana. Kokoontumisen alla lähes 200 järjestöä on kutsunut aborttioikeuden puolustajat kaduille tekemään kantansa selväksi.
Mielenosoitus on suunnitteilla myös Texasin pääkaupunkiin Austiniin, minkä lisäksi ihmisiä on kutsuttu koolle yli 600 kaupungissa eri puolilla maata. Järjestäjät ovat arvioineet, että osallistujia tulee yhteensä liki neljännesmiljoona.
Mielenosoituksen järjestäjät vetoavat kongressiin, jotta aborttioikeus kirjattaisiin liittovaltion laiksi. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone on jo hyväksynyt tämänkaltaisen lain, mutta sillä ei ole mahdollisuutta läpäistä senaattia, jossa republikaaneilla on riittävästi ääniä läpimenon estämiseen.
1:55
Bidenin aika ei tuonut muutosta
Ensimmäinen Naisten marssina tunnettu tapahtuma järjestettiin vuonna 2017 silloisen presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Trumpia on syytetty seksismistä.
Sittemmin vastaaviin mielenosoituksiin ei ole osallistunut yhtä valtavia ihmisjoukkoja. Tämä on osin seurausta liikkeen sisäisistä kiistelyistä, sillä yhteen järjestäjistä on kohdistunut syytöksiä juutalaisvastaisuudesta. Nyt kiistat näyttävät kuitenkin jääneen taakse.
Miltei parinsadan järjestäjän joukossa on sekä pieniä feministiryhmiä ja paikallisia järjestöjä että perhesuunnittelun jättiläisjärjestö Planned Parenthood. Mielenosoitus on ensimmäinen presidentti Joe Bidenin kaudella.
– Muutos Oval Officessa (Yhdysvaltain presidentin työhuoneessa) ei ole lopettanut politisoitunutta, kieroutunutta ja patriarkaalista halua säätää kehojamme. Tilanne on vain muuttunut entistä intensiivisemmäksi, järjestöjen lausunnossa huomautetaan.
Trump nimesi korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivituomaria, mikä on saanut paikalliset poliitikot eri puolilla Yhdysvaltoja ajamaan abortin rajoittamista tai kieltämistä. Tänä vuonna yhteensä 19 osavaltiota on hyväksynyt 63 lakia, jotka rajoittavat aborttioikeutta.
Jos korkein oikeus päättää kumota Roe vastaan Wade -päätöksen, jokainen osavaltio voisi itse päättää abortin sallimisesta tai kieltämisestä. Planned Parenthoodin perjantaina julkaiseman raportin mukaan tämä tarkoittaisi, että noin 36 miljoonaa naista 26 osavaltiossa menettäisi laillisen oikeuden aborttiin. Määrä on vajaa puolet Yhdysvaltojen lisääntymisikäisistä naisista.
2:07