Norja on yleisradioyhtiö NRK:n mukaan antidopingkriisissä. Sen pelätään pahimmassa tapauksessa vievän maalta mahdollisuuden järjestää arvokisoja tai jopa osallistua olympialaisiin ja paralympialaisiin.
Ongelma johtuu Norjan laista, joka estää tekemästä dopingtestejä 15–18-vuotiaille urheilijoille ilman heidän vanhempiensa lupaa. Nuorille urheilijoille ei ole sen myötä voitu tehdä yllätystestejä kahteen vuoteen.
Norja ei näin täytyä kansainvälisen antidopingkoodiston vaatimuksia. Norjan antidopingtoimisto odottaa, että se saa tästä merkinnän ensi vuodenvaihteessa.
Seuraukset voivat olla merkittäviä. Kyseeseen voivat Norjan urheiluliiton pääsihteerin Nils Einar Aasin mukaan tulla sakot, tai Maailman antidopingtoimisto voi antaa kehotuksen rajoittaa Norjan antidopingkomitealle annettavaa rahoitusta. On mahdollista, että kyseisen organisaation edustajat eivät voisi enää toimia virassa Wadassa.
Pahempaakin voi kuitenkin olla luvassa. Norja voi menettää oikeuden järjestää maaperällään kansainvälisiä kilpailuja, mukaan lukien arvokisat. Norjalaisurheilijoilta voidaan myös sittemmin jopa evätä mahdollisuus osallistua olympialaisiin ja paralympialaisiin.
LUE MYÖS: Sokkitieto Therese Johaugista järisytti – norjalainen paljastaa viimein, mitä tapahtui uran kamalimpana päivänä: "Avasi oven takanani"
Norjan lajiliitot vaativat toimenpiteisiin ryhtymistä. Esimerkiksi Norjan maastohiihtomaajoukkueen johtajan Espen Bjervigin sanoin "tämä on vakava tilanne, joka täytyy ratkaista".
– Minulla on luottamusta ja uskoa, että tämä voidaan ratkaista ja että vältämme tilanteen, joka vaikuttaa norjalaisurheilijoihin ja tapahtumiin Norjassa, Bjervig sanoi NRK:lle.
Norjan antidopingtoimiston johtaja Anders Solheim peräänkuuluttaa niin ikään muutosta.
– Ei voi olla niin, että kilpailuihin osallistuvat nuoret voivat doupata itseään niin paljon kuin haluavat, Solheim paalutti.
Norjan urheiluliitto ja Norjan antidopingtoimisto katsovat, että lakimuutos olisi paras ratkaisu. Organisaatiot haluavat, ettei jatkossa nuorten urheilijoiden vanhemmilta tarvittaisi suostumusta nuorten dopingtestaamiseen.
Norjan kulttuuri- ja tasa-arvoministeriö sekä lapsi- ja perheministeriö ovat lähettäneet kirjeen, jonka mukaan ne "palaavat asiaan nopeasti kesän aikana". Kirjeessä todettiin, että kaikkia oikeudellisia tai sääteleviä määräyksiä on tutkittava ja tämä "vie jonkin aikaa".
Venäjältä kovaa tekstiä
Norjan tilannetta on ruodittu tuhdisti etenkin venäläismediassa. Venäläisurheilijat on suljettu laajalti ulos kansainvälisistä kilpailuista Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi.
Urallaan muun muassa neljä ampumahiihdon olympiakultaa voittanut venäläinen Aleksandr Tihonov sanoi, että olisi "erittäin oikein", jos Norjalta vietäisiin kansainvälisten kilpailuiden isännöintioikeus.
– Norjalaiset pitävät itseään eliittinä, jolle kaikki on sallittua, Tihonov latasi uutistoimisto Tassille.
– Tein kerran ehdotuksen maailmancupin ja MM-kisojen kieltämisestä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Jos näin tapahtuu, annan aplodit, legenda pauhasi.
Ampumahiihdossa muun muassa kaksi olympiakultaa saavuttanut venäläinen Svetlana Ishmuratova totesi Match TV:lle, että jos Norjan lainsäädännössä on este nuorten urheilijoiden dopingtestaamiselle, se on muutettava, jottei ongelmia ole.
– Silloin ongelmia tulee urheiluliitossa, Ishmuratova sanoi ja sivalsi norjalaisia kovaa.
– Yleisesti ottaen ampumahiihdossa tulee olemaan vähemmän astmaatikoita – lajia harrastaa enemmän terveitä ihmisiä. Kaikki tämä on hyödyksi. Toistan, että uskon, että nuorten urheilijoiden dopingtestaaminen on tae heidän terveydensä suojelemisesta.
Useilla dopingaineilla voi olla terveydellisiä haittavaikutuksia.