Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut tutkivansa poliisilaitosten toimintaa Louisvillessä ja Minneapolisissa maata kuohuttaneiden pidätystilanteessa tapahtuneiden kuolemien jälkimainingeissa.
Oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti Kentuckyn Louisvillen poliisilaitokseen kohdistuvasta tutkinnasta maanantaina ja kertoi tutkinnassa keskityttävän muun muassa kohtuuttoman voimankäyttöön, laittomiin etsintöihin sekä mustien kohtaamaan syrjintään.
Garlandin mukaan tavoitteena on varmistaa, että poliisin toimintaperiaatteet ja käytännöt ovat perustuslaillisia ja lainmukaisia.
Tutkinnasta ilmoitettiin noin 13 kuukautta sen jälkeen, kun poliisit ampuivat mustan 26-vuotiaan naisen omaan sänkyynsä Louisvillessä. Breonna Taylor sai surmansa, kun poliisit tunkeutuivat hänen asuntoonsa Louisvillessä Kentuckyssä maaliskuussa. Taylor oli asunnossa nukkumassa miesystävänsä kanssa, kun asunto ratsattiin huume-epäilyn vuoksi.
Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan oikeusministeriön edustaja kertoi myöhemmin, ettei Louisvillen tutkintaa olisi aloitettu yhden tapauksen johdosta.
Lue myös: "Tämä on käänteentekevä hetki historiassa" – poliisille tuomio George Floydin taposta, näin reagoivat amerikkalaismediat
Tutkinnat voisivat velvoittaa poliisia tekemään uudistuksia
Viime viikolla oikeusministeriö kertoi aloittavansa vastaavanlaisen tutkinnan Minnesotan osavaltiossa sijaitsevan Minneapolisin kaupungin poliisilaitoksen toimintaan liittyen.
Minneapolis nousi otsikoihin viime vuonna mustan miehen pidätystilanteessa tapahtuneen kuoleman vuoksi. George Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä pidätystilanteessa polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.
Valamiehistö totesi noin viikko sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.
Tutkinnat voisivat velvoittaa poliisilaitokset tekemään uudistuksia. Hillin mukaan oikeusministeriö voisi saada tutkintojen kautta oikeuden valvoa poliisilaitosten toimia jopa vuosien ajaksi.
Tutkinnat tekevät selväksi, miten presidentti Joe Bidenin hallinto aikoo vaatia poliisilta vastuunkantoa perusteettomien ampumisten jälkimainingeissa. Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump kieltäytyi puolestaan painostamasta liittovaltion tasolta paikallisia poliisilaitoksia tekemään uudistuksia.
Lue myös: Presidentti Biden George Floyd -oikeudenkäynnistä: Tuomio suuri askel kohti oikeudenmukaisuutta – Obamakin kommentoi asiaa
Ministeriö tutkii myös mielenosoittajien kohtelua
Garlandin mukaan Louisvillen poliisin tutkinnassa keskitytään myös laillisiin mielenilmauksiin osallistuneisiin ihmisiin kohdistuneeseen voiman väärinkäyttöön.
Alun perin Taylorin tapauksen johdosta ei ryhdytty mihinkään toimiin, mutta erityisesti George Floydin kuoleman jälkeen laajalle levinneiden Black Lives Matter -mielenosoitusten jälkeen se otettiin uudestaan tarkasteluun.
Puoli vuotta ampumisen jälkeen nostettuja syytteitä ei nostettu kuitenkaan Taylorin ampunutta poliisia vastaan, vaan toista paikalla ollutta poliisia vastaan. Syytteet nostettiin ampumisesta naapuriasuntoihin ja sen myötä vaaran aiheuttamisesta, ei Taylorin ampumisesta.
Kaupunki on suostunut kuitenkin erikseen muun muassa maksamaan Taylorin perheelle 12 miljoonaa dollaria ja kertonut tekevänsä joitain uudistuksia. Kaikki tapaukseen liittyvät kolme poliisia on myös sittemmin erotettu.