Avustuskuljetuksia päästettiin Gazaan – Biden: "Ensimmäiset 20 rekkaa ovat testi"

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ylittivät Rafahin rajanylityspaikan tänään aamupäivällä Egyptistä Gazaan. 

Raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen. Israel salli rekkojen toimittavan Gazaan ruokaa, vettä ja lääkkeitä, mutta ei polttoaineita.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi viestipalvelu X:ssä, että Gazaan toimitetuissa tarvikkeissa oli muun muassa lääkkeitä kroonisiin sairauksiin 1 500 ihmiselle sekä välttämättömiä peruslääkkeitä 300 000 ihmiselle kolmen kuukauden ajaksi. Järjestö kertoo tekevänsä yhteistyötä Egyptin ja palestiinalaisalueilla toimivan Punaisen Puolikuun kanssa varmistaakseen, että tarvikkeet kulkevat sairaaloihin.

Avustustyöntekijöiden mukaan avustusrekkojen tuoma humanitaarien apu ei kuitenkaan riitä alkuunkaan Gazan siviileille.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati tällä viikolla Israeliin tekemällään vierailulla, että avustusrekkoja päästettäisiin rajan yli. Hän sanoi, että ensimmäiset 20 rekkaa ovat testi avun jakamisen järjestämiseksi ilman, että äärijärjestö Hamas hyötyy siitä. Biden varoitti, että jos Gazaa hallitseva Hamas ei anna avustusten mennä läpi tai takavarikoi ne, avustukset loppuvat.

YK: Seuraava kuljetus maanantaina

YK:n hätäavun koordinaattorin Martin Griffithsin mukaan Gazan humanitaarinen tilanne on saavuttanut katastrofaaliset mittasuhteet. Tänään Gazaan vietiin humanitaarista apua ensimmäistä kertaa sitten sodan alkamisen kaksi viikkoa sitten.

– Tämä ensimmäinen saattue ei saa olla viimeinen, Griffiths kirjoitti X:ssä.

– Ihmiset Gazassa ovat kärsineet vuosikymmeniä. Kansainvälinen yhteisö ei voi jatkaa heidän pettämistään, hän sanoi.

Guardianin YK-lähteiden mukaan seuraava humanitaarisen avun kuljetus rajan yli Gazaan on suunniteltu vasta maanantaille. Lehden mukaan YK yrittää myös neuvotella humanitaarisen avun toimituksiin mukaan polttoainetta, sillä se on välttämätöntä sairaaloiden generaattoreille sekä Gazan vesijärjestelmälle. Israel on pelännyt, että Hamas käyttäisi Gazaan vietyä polttoainetta räjähteiden tai aseiden valmistamiseen.

Israel julistanut täyden saarron

Israel on pommittanut Gazaa sen jälkeen, kun Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin kaksi viikkoa sitten. Israel on julistanut Gazaan täyden saarron ja katkaissut veden, sähkön, polttoaineen ja ruoan toimitukset alueelle, jossa asuu 2,4 miljoonaa ihmistä.

Humanitaarista apua on tuotu Rafahin rajanylityspaikalle Egyptin puolelle jo päivien ajan, mutta ensimmäiset kuljetukset Gazaan saatiin rajan yli vasta lauantaina. Rafahin rajanylityspaikka on Gazaan ainoa reitti, jota Israel ei kontrolloi.

Kairon rauhankokouksen tulokset vaikuttavat laihoilta

Tänään Gazaan päästetty avustussaattue oli kaivattu toivonpilkahdus Kairossa alkaneelle rauhankokoukselle, johon saapui umpimähkäinen kokoonpano presidenttejä, pää- ja ulkoministereitä, sulttaaneja ja kuninkaita. Kokouksessa tunnusteltiin keinoja kolmeen akuuttiin asiaan: tulitaukoon, Gazan humanitaarisen katastrofin estämiseen ja Hamasin panttivankien palauttamiseen.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri António Guterres vaati tulitaukoa. 

Guterres  totesi, että tapahtumien laajempi asiayhteys on pidettävä mielessä:

– Emme voi jättää huomiotta laajempaa kontekstia näille traagisille tapahtumille – pitkäkestoista konfliktia ja 56 vuoden miehitystä, 
jonka loppua ei näy. 

Gueterres kommentoi, että mikään ei oikeuta Hamasin tuomittavaa hyökkäystä, joka terrorisoi Israelin siviilejä. 

– Ja nuo kammottavat hyökkäykset eivät koskaan oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista.

Myös naapurivaltiot, kuten Egypti ja Jordania korostavat, että palestiinalaisten rankaisu Hamasin terrorin vuoksi tulee estää, mukaan lukien siviilien pakkosiirrot.

Kokouksen tulokset näyttävät kuitenkin jääneen laihoiksi – myös siksi, että Israelin ja Yhdysvaltojen johto ei ollut paikalla.

Lue myös:

    Uusimmat