Yhdysvaltalaiselle Iranissa 10 vuotta vankeutta "soluttautumisesta"

Iran USA
Iranissa järjestettiin Yhdysvaltain vastainen mielenosoitus muun muassa marraskuussa 2016. Kuvituskuvaa.
Julkaistu 16.07.2017 14:31

MTV UUTISET–STT–AFP

Iranilaisoikeudessa "soluttautumisesta" syytetty Yhdysvaltain kansalainen on sunnuntaina tuomittu 10 vuoden vankeuteen. Tuomiosta kerrottiin televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Tuomittu on kahden maan kansalainen, mutta hänen toista kansalaisuuttaan ei kerrottu. New York Times -lehden mukaan oikeuslaitoksen tiedottaja sanoi, ettei se ole Iran. Myöskään henkilön nimeä ei kerrottu.

Tuomittu on sanonut valittavansa tuomiosta, oikeuden tiedottaja kertoi. Hän lupasi tarkempia tietoja sen jälkeen, kun valitustuomioistuin on vahvistanut tuomion.

Tiedottajan mukaan tuomittu henkilö "keräsi informaatiota ja toimi Yhdysvaltain suorassa ohjauksessa".

Useita kaksoiskansalaisia syytetty vakoilusta viime kuukausina

Tammikuussa Teheranin pääsyyttäjä kertoi, että jopa 70 "vakoilijaa" kärsii tuomiotaan kaupungin vankiloissa. Heistä vain muutaman kansalaisuus on julkistettu. Useimpien uskotaan olevan iranilaisia, joilla on myös Yhdysvaltain tai jonkin Euroopan maan passi.

Iran on viime vuoden aikana pidättänyt useita kaksoiskansalaisiaan syytettynä muun muassa vakoilusta ja yhteistyöstä vihamielisen valtion kanssa. Joukossa on Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Britannian, Itävallan, Ranskan ja Kanadan kansalaisia.

Viime vuoden lokakuussa yhdysvaltalais-iranilainen Siamak Namazi ja hänen 80-vuotias isänsä Baquer, lastenjärjestö Unicefin entinen virkamies, tuomittiin 10 vuoden vankeuteen vakoilusta ja yhteistyöstä Yhdysvaltain hallituksen kanssa. Namazien perhe kuvaili tuomioita "täysin käsittämättömiksi".

Namazien lisäksi ainakin kaksi muuta Yhdysvaltain kansalaista on edelleen vangittuna Iranissa, kertoo Washington Post. Lehden mukaan myös Yhdysvaltain hallinto on presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen lisännyt pyrkimyksiään kansalaistensa vapauttamiseksi.

Viime vuonna Iran vapautti maan ydinohjelmasta syntyneen sovun yhteydessä viisi yhdysvaltalaista, joiden joukossa oli myös muun muassa vakoilusta tuomittu Washington Postin toimittaja Jason Rezaian.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat