Yhdysvaltalaiselta terveyspomolta karu arvio oireettomista kantajista, jotka tartuttavat koronavirusta – perustelee järeitä eristystoimia

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n johtaja arvioi WABE-radiokanavan haastattelussa, että jopa 25 prosenttia koronavirustartunnan saaneista voi olla oireettomia.

Alati karttuva tieto on osoittanut todeksi epäilyksen, että koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti voi olla osalla sairastuneista lieväoireinen tai oireeton.

Tiedetään myös, että koronavirukseen liitettyjen oireiden, kuten nuhan, yskän, kurkkukivun, päänsäryn ja kuumeen, lisäksi infektiosta voivat kertoa epämääräisemmät merkit, esimerkiksi ruoansulatusongelmat tai haju- ja makuaistin puuttuminen.

On toki hyvä, etteivät kaikki sairastu vakavasti. Lieväoireiset ja oireettomat kantajat saattavat kuitenkin olla merkittävässä roolissa koronaviruksen leviämisen kannalta.

Oireettomat kantajat levittävät tautia tehokkaasti

Mutta kuinka sairastaa koronan oireettomana? Täsmällistä vastausta kysymykseen on mahdotonta antaa, mutta erilaisia arvioita asiasta on.

Kiinalaistutkijat puolestaan havaitsivat pienessä tutkimuksessaan, että kolmannes koronatartunnan saaneista lapsista oli oireettomia. Havainto nostaa huolta oireettomien lapsipotilaiden roolista epidemian leviämisessä.

Myös Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n johtaja, virologi Robert Redfield arvioi tuoreessa haastattelussa, että merkittävä määrä tartunnan saaneista ihmisistä on oireettomia. Hänen mukaansa covid-19:n saattaisi sairastaa oireettomana jopa 25 prosenttia infektoituneista. Jopa neljännes ihmisistä siis saattaisi levittää koronavirusta tietämättä olevansa kantaja.

Laajat eristystoimet perusteltuja

Redfield huomauttaa lisäksi, että tartunnan saanut ihminen levittää virusta ympäristöönsä todennäköisesti pari päivää ennen oireiden ilmentymistä. Oireettomat kantajat sekä oireiden viivästyminen selittäisivät osaltaan sitä, miksi korona on levinnyt niin tehokkaasti.

Oireettomien kantajien osuus taudin leviämisessä perustelee myös järeitä eristystoimia, joita on otettu käyttöön eri puolilla maailmaa koronapandemian hillitsemiseksi.

Lähteet: WABE.org, NPR.org

Lue myös:

    Uusimmat