New Yorkin pörssi sulkeutui maanantaina plussalla. Aasiasta ja Wall Streetiltä lähtenyt nousu on jatkunut tänään myös Euroopan pörsseissä.
Teollisuusindeksi Dow Jones nousi 1,2 prosenttia ja laaja-alainen S&P 500 päätyi 0,9 prosenttia plussalle. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia nousussa.
Vaikeuksiin ajautuneen First Republic Bankin osake putosi yli 47 prosenttia. First Republic Bankin osakkeen rajun laskun takana on luottoluokittaja S&P:n sunnuntainen ilmoitus pudottaa pankin luottoluokitusta BB+-tasolta B+-luokkaan.
Useat yhdysvaltalaispankit sopivat viime viikolla yli 30 miljardin pelastuspaketista First Republic Bankille.
Yhdysvaltalaisista pankkijäteistä JP Morgan Chasen osake oli maanantaina nousussa, mutta Bank of America sekä Citigroup jäivät pakkaselle Wall Streetin sulkeuduttua.
Ensin kaatui SVB, sitten Credit Suisse ajautui UBS:n syliin
Pankkien vaikeudet alkoivat aiemmin maaliskuussa, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ilmoitti osakeannista, joka johti tallettajien joukkopakoon. Kassakriisi johti pankin kaatumiseen.
Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen rauhoittelee huolia maan pankkisektorista. Ennalta julkistetussa puheessaan Yellen toteaa, että tilanne on vakaantumassa. Yellenin mukaan talletusten poisveto alueellisista pankeista on tasaantunut sen jälkeen kun viranomaiset tarttuivat toimiin kriisin rajoittamiseksi.
Yhdysvalloista pankkihuolet levisivät Sveitsiin, jossa vaikeuksissa ollut Credit Suisse -pankki päätyi sunnuntaina tehdyllä sopimuksella toisen sveitsiläispankin UBS:n haltuun noin kolmella miljardilla eurolla.
Pian Credit Suissen myynnin jälkeen Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja muut suuret keskuspankit kertoivat pyrkivänsä parantamaan pankkien likviditeettiä eli maksukykyä.
Varainhoitoyhtiö RegentAtlanticin edustaja Andy Kapyrin arvioi uutistoimisto AFP:lle, että markkinat huokaisivat helpotuksesta, sillä jotain paljon pahempaa olisi voinut tapahtua. Hän lisäsi, ettei tilanne ole vielä kokonaan ohi.
UBS:n osake kääntyi Zürichin pörssissä nousuun sen jälkeen, kun se oli ensin pudonnut jyrkästi pörssin avauduttua. Credit Suissen osake puolestaan laski 55 prosenttia.
Credit Suissen myynnissä paljastui maanantaina poikkeuksellinen ehto. Sveitsin finanssivalvonta Finma määräsi verrattain riskipitoisten AT1-velkakirjojen mitätöinnistä noin 16 miljardin euron edestä osana sopimusta, jolla Credit Suisse myytiin UBS:lle.
Brittiläisistä pankeista Standard Charteredin ja Barclaysin osakkeet olivat miinuksella Lontoossa, mutta ranskalainen suurpankki BNP Paribas sekä saksalainen Commerzbank päätyivät nenä pinnan yläpuolelle pörssien sulkeutuessa Pariisissa ja Frankfurtissa.
Lue myös: Keskuspankit ympäri maailman käynnistävät toimet pankkisektorin rauhoittamiseksi
Aasiassa pörssit nousuun
Pörssikurssit ovat olleet tänään nousussa myös Aasiassa, sen jälkeen kun Wall Street päätyi eilen plussalle viime aikojen pankkimyllerryksestä huolimatta. Markkinat näyttivät tyyntyneen talousmahtien keskuspankkien viesteistä, joiden mukaan tilannetta ei päästetä ryöstäytymään.
Hongkong, Shanghai, Singapore, Soul, Taipei, Manila, Jakarta ja Sydney olivat kaikki plussalla varhain aamulla Suomen aikaa.
Katseet ovat nyt kääntymässä kohti Yhdysvaltojen keskuspankki Fediä, joka kertoo korkopäätöksensä keskiviikkona. Fediltä on odotettu 0,25 prosenttiyksikön korotusta ohjauskorkoihin.
Nousua myös Euroopan pörsseissä
Aasiasta ja Wall Streetiltä lähtenyt nousu on jatkunut tänään myös Euroopan pörsseissä. Varsinkin pankkiosakkeet ovat olleet nousussa muun muassa Lontoossa, kun huoli pankkisektorin ongelmista näytti hälvenevän.
Lontoossa FTSE 100 oli 0,6 prosentin nousussa, Frankfurtissa DAX kiipesi 0,9 prosenttia ja Pariisissa CAC 40 elpyi 1,1 prosentin tahtia.
Helsingissä Nordea oli pian kaupankäynnin alkamisen jälkeen 2,7 prosenttia plussalla. Stockmann kiri lähes viiden prosentin tahtia sen jälkeen kun analyysiyhtiö Inderes oli arvioinut sen näkymät aiempaa paremmiksi. Yleisindeksi oli 1,7 prosentin nousussa ja pisteluvussa 10 693.