Yhdysvaltojen isku nosti raakaöljyn hintaa selvästi – vaikutus Suomessa bensan ja dieselin hintoihin näkyy viiveellä

1:57imgKatso uutisjuttu: Öljymarkkinat reagoivat välittömästi Yhdysvaltojen iskuun.
Julkaistu 03.01.2020 20:17
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Yhdysvaltojen isku Irakiin on nostanut odotetusti raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa. Hinnan nousu on ollut kuitenkin maltillinen.

Öljyn hinta nousee aina, kun öljyntuottajamaissa on ilmassa levottomuuksia tai jopa sodan uhkaa. Markkinat reagoivatkin heti Yhdysvaltojen iskuun, jonka pelätään laajentuvan.

– Öljyn hinta on selvästi noussut iskun jälkeen eli öljymarkkina hinnoittelee todennäköisyyttä sille, että isku johtaa sellaiseen tapahtuma kulkuun, jossa Irakin tai mahdollisesti Iranin öljyntuotanto jatkossa saa häiriöitä eli heikkenee, toteaa öljyanalyytikko Vesa Ahoniemi Fortumilta.

Hintojen muutos on maltillinen, koska nyt iskuja ei kohdennettu tuotantolaitoksiin kuten viime syksynä.

Saudi-Arabiaan kohdistunut isku nosti syksyllä bensan hintaa Suomessakin 10–15 senttiä litralta.

Irakin iskun vaikutus tulee näkymään pienellä viiveellä täälläkin bensan ja dieselin hinnoissa.

– Öljyn hinta on reagoinut siihen aika nopeastikin, mutta kuitenkin kohtuullisen maltillisesti. Raakaöljyn hinta nousi nelisen prosenttia aika välittömästi iskujen jälkeen, mutta on sen jälkeen pysynyt sillä tasolla, kertoo toimitusjohtaja Mika Wiljanen St1 Oy:stä.

Markkinat odottavalla kannalla

Markkinat odottavat nyt Iranin siirtoa ja sen vaikutuksia maailman talouteen. Yksi skenaario on että Irak jakautuu ja öljylähteiden omistussuhteet muuttuvat, mikä voi vaikuttaa tuotantomääriin. Öljyä kuljetetaan Irakissa maanteitse, jolloin levottomuudet voivat häiritä öljykuljetuksia.

Ahoniemen mukaan epävarmassa tilanteessa kauppaa on käyty enemmän kullalla.

– Kulta on jonkin verran noussut. Tällaisissa tilanteissa siirrytään aina turvasatamahyödykkeisiin ja kulta on niistä kaikista kuuluisin, lisää Ahoniemi.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on iskusta huolimatta yhä alhaisempi kuin vuonna 2018. 

Tuoreimmat aiheesta

Öljy