Raakaöljyn hinnan romahtaminen Yhdysvalloissa näkyy viiveellä myös Suomessa. Yhdysvaltalaisen raakaöljylaadun hinta painui viikon alussa jopa negatiiviseksi.
Eurooppalaisen raakaöljylaadun hinta ei ole laskenut yhtä voimakkaasti, mutta polttoaineiden ennakoidaan halpenevan myös Suomessa lähikuukausina.
Ilmiön taustalla on koronapandemiasta johtuva kulutuksen väheneminen sekä öljyn varastointiongelmat Yhdysvalloissa.
Koronapandemia on asiantuntija-arvioiden mukaan leikannut öljyn kysyntää kolmanneksella.
Samalla öljyntuottajamaat eivät ole toistaiseksi onnistuneet rajoittamaan tuotantoa siten, että öljyn hinnan lasku olisi pysähtynyt.
Maailmantaloudelle tämä tietää sekavaa aikaa, mutta suomalainen autoilija käy hintaromahduksen seurauksena lähikuukausina halvemmalla tankkaamassa.
– Suomessa polttoaineiden hinnat tulee alaspäin. Täällä Euroopassa ja Suomessa Brent-öljylaatu on keskeisin öljylaatu. Yhdysvalloissa on eri öljylaadut, mitä sitten seurataan. Suomessa, kun maailmalla on raaka-aineiden hinnat tulleet alaspäin, niin kyllä se on sitten viiveellä näkynyt siinä, että polttoaineiden hinnat on laskenut, Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen sanoo.
Suurta hinnanlaskua bensapumpulla tuskin tulee.
– Suomessa veron osuus on todella iso raaka-aineiden ja polttoaineiden hinnoissa. Sinänsä vaikutus on vähäisempi, Hirvonen toteaa.
Markkinat ovat sekaisin
Raakaöljyn hinnan romahtaminen Yhdysvalloissa kertoo myös siitä, että markkinat ovat jonkin verran sekaisin.
– Se kertoo siitä, ettei maailmantalouden viisarit osoita oikeaan suuntaan. Kyllä tämä koronavirus vaikuttaa voimakkaasti maailmantalouteen, Hirvonen sanoo.
Markkinoilla on ollut uskoa siihen, että loppuvuonna öljyn kysyntä kasvaa ja hinta nousee.
– Tällä hetkellä Brent-öljyn hinta on noin noin 20 dollaria barrelilta. Tällä hetkellä futuuri-hinnat odottaa, että Brent-öljy olisi tämän vuoden lopulla noin 36 dollaria per barreli, mutta se kyllä vaatii sitä, että kysyntä alkaa elpymään, Hirvonen pohtii.
Venäjä on vaikeuksissa
Taloudellisesti öljyn hinnan lasku on kova isku sen tuottajamaille, kuten Venäjälle.
Venäjä on pystynyt parempina vuosina kerryttämään energiatuloilla puskurirahastoa pahan päivän varalle. Se on sitten eri asia, mihin puskurit riittävät koronakriisin aikana.
Myös Venäjän raakaöljylaadun hinta on laskussa.
– Venäjän valtion budjetti on rakennettu pitkälle sen varaan, että öljytuotoilla katetaan menoja. Nyt jos hinta on noin 20 dollarin tasolla barrelillta, Venäjä joutuu turvautumaan puskurirahastoihin ja kysymys on sitten se, kuinka pitkään varannot kestävät, Venäjän ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta sanoo.
Koronavirus panee nyt Venäjän puskurirahastot kovaan testiin.
– Venäjällä on merkittävät puskurirahastot olemassa. Se on fakta, että viime vuosikymmeninä valtion investoinnit eivät ole menneet sosiaali- ja terveyspuolelle vaan energiasektorille ja sotakoneiston rakentamiseen. Miten Venäjä pystyy huolehtimaan kansalaistensa hyvinvoinnista, on iso yhteiskunnallinen kysymys, Tynkkynen toteaa.
Jos Venäjän sosiaali- ja terveydenhuolto ei kestä koronapandemiaa, kansa voi olla entistä kiukkuisempi hallinnolleen.
– Viime päivinä Venäjän mediassa on ollut kritiikkiä Putinin hallintoa kohtaan. Jopa siinä mediassa, joka on ollut hyvin myötämielinen hallintoa kohtaan, nähdään kritiikkiä juuri sitä faktaa kohtaan, että Venäjä on viime vuosikymmenten aikana laittanut rahansa fossiilienergiasektorin tukemiseen ja turvallisuus- ja sotakoneiston rakentamiseen eikä laittanut rahoja sosiaali- ja terveyssektorin parantamiseen, Tynkkynen toteaa.