Israelin tilanteen vaikutus näkyy laajasti markkinoilla. Raakaöljyn hinta oli maanantaina nousussa, mutta esimerkiksi polttoaineiden hinnoissa ei vielä näkynyt muutoksia. Isoimmat riskit liittyvät konfliktin mahdolliseen leviämiseen.
Terroristijärjestö Hamasin yllätyshyökkäys Israeliin on herättänyt markkinoilla huolia siitä, voiko kriisi vaikuttaa lähialueiden öljyntuotantoon ja kuljetuksiin. Etenkin Saudi-Arabian reaktiota kiihtyvään tilanteeseen odotetaan jännityksellä.
– Markkinat varmasti seuraavat ennen kaikkea öljyn hinnan kehitystä. Ja sitä, miten tämä tilanne voi heijastua nimenomaan öljymarkkinoille. Vertailukohtia voi hakea vaikkapa Persianlahden sodasta ja vastaavista, jossa on nähty hyvin voimakkaita öljyn hinnan heilahteluja, sanoo pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:sta.
Kuluttajat ovat joutuneet viime aikoina tottumaan tilanteeseen, jossa polttoaineiden hinnat muuttuvat nopeasti. Taustalla on Venäjän hyökkäyksen aiheuttama energiamurros ja toisaalta maailmantalouden heikko veto. Israelin tilanne ei vielä maanantaina näkynyt bensapumpuilla.
– Toistaiseksi reaktio on ollut hyvin maltillinen. Raakaöljyn hinta on noussut noin kolme dollaria per barrelia. Öljytuotteet on suunnilleen samassa suhteessa ylhäällä, mutta markkinareaktio ei vielä ole kovin iso, toteaa energiayhtiö St1:n kaupallinen johtaja Timo Jokinen.
Pörssit laskussa, kullan hinta nousee
Epävarmuus on kuitenkin kasvanut. Pörssikurssit ja korot laskivat maanantaina, sijoittajien turvasatamana pidetyn kullan hinta taas nousi. Öljymarkkinoilla on rauhallisempaa.
– Öljyn hinta on itse asiassa laskenut viime viikkoina siitä missä se oli tässä syyskuun aikana. Siihenkin nähden tämä öljynhinnan nyt nähty nousu on varsin maltillinen, Heiskanen toteaa.
Hänen mukaansa vielä tässä vaiheessa on vaikea ennustaa, miten raakaöljyn hinta lähiviikkoina kehittyy. Riskitaso on kuitenkin koholla: jos Yhdysvallat kohdistaisi öljyntuottajamaa Iraniin pakotteita, voisi tilanne muuttua nopeastikin.
Se olisi huono uutinen inflaatiota vastaan taistelevalle Euroopan keskuspankille, joka joutuisi pohtimaan jälleen uutta koronnostoa seuraavassa kokouksessaan marraskuun alussa. Raakaöljyn hinnannousu taas vaikuttaisi liikenteeseen ja kuljetuskustannusten kautta myös kuluttajahintoihin.
– Öljyn hinta näkyy sitten hyvin nopeasti polttonesteiden hinnoissa. Toki meillä verot muodostaa hyvin suuren osan esimerkiksi bensiinin hinnasta, mikä vaimentaa niitä vaikutuksia. Mutta jos nähdään useiden kymmenien dollarien barrelihinnan nousua, niin kyllä se näkyy siellä bensapumpuillakin, Heiskanen sanoo.