Yhdysvaltojen keskuspankki Fed päätti keskiviikkona nostaa ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä nopeasti laukkaavaa inflaatiota hillitäkseen.
Maaliskuussa kuluttajahintojen nousu kiihtyi Yhdysvalloissa jo 8,5 prosenttiin vuositasolla, eli hinnat kohosivat nopeinta vauhtia sitten 1980-luvun alun. Inflaatiota ovat kiihdyttäneet muun muassa koronapandemian ja Ukrainan sodan vaikutukset.
Fed nosti ohjauskorkonsa nyt 0,75–1,00 prosentin vaihteluväliin. Kyseessä oli Fedin suurin yksittäinen koronnosto sitten vuoden 2000. Keskuspankin päätös oli yksimielinen.
Yhdysvaltalaisille kotitalouksille ja yrityksille ohjauskoron nosto tarkoittaa lainarahan kallistumista. Esimerkiksi asunto- ja autolainojen sekä kulutusluottojen korot nousevat, minkä pitäisi suitsia taloudellista toimeliaisuutta ja hillitä kuluttajahintojen nousua.
Koronnoston lisäksi keskuspankki kiristää rahapolitiikkaansa myös siten, että se alkaa vähentää hallussaan olevien valtionlainojen ja muiden arvopapereiden määrää.
Powell: Inflaatio "aivan liian korkea"
Sijoittajat odottavat Fediltä vielä lisää koronnostoja tämän vuoden aikana.
Koronnostoille ennakoi jatkoa myös Fedin pääjohtaja Jerome Powell tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Powellin mukaan nykyinen inflaatiovauhti on "aivan liian korkea" ja keskuspankki ymmärtää sen aiheuttamat vaikeudet yhdysvaltalaisille.
– On välttämätöntä, että saamme inflaation laskemaan, Powell sanoi.
Powellin mukaan uusia 0,5 prosenttiyksikön koronnostoja on odotettavissa Fedin tulevissa korkokokouksissa. Yhdysvalloissa rahapolitiikka siis kiristyy nyt erittäin rivakasti.
Nollakorkojen aika jäi taakse jo maaliskuussa, kun Fed tarttui korkoaseeseen ensi kertaa sitten vuoden 2018 ja hilasi korkoa 0,25 prosenttiyksikköä ylöspäin.