Kokous päättynyt: PAM mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin "erittäin tiukoin reunaehdoin"

ann selin
Lehtikuva
Julkaistu 17.03.2016 08:27(Päivitetty 17.03.2016 15:36)

MTV UUTISET

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus käsittelee tämänpäiväisessä kokouksessaan jälleen myös kilpailukykysopimuksen nimellä tunnettua yhteiskuntasopimusta. Liitto on jo kerran torpannut sopimuksen etenemisen.

PAM:in puheenjohtaja Ann Selin saapuu kertomaan päätöksistä medialle heti asian käsittelyn jälkeen.

MTV Uutisten toimittaja Raimo Pitkänen on paikan päällä Helsingin Hakaniemessä ja odottaa tietoja kokouksen tuloksesta.
4:05img

15.54: Selinin mukaan päätöksen syntymisessä kesti, koska tehtävät päätökset ovat niin vaikeita.

– Ihmiset ihan oikeasti miettivät, kummalle kannalle he kallistuisivat, kumpi olisi pienempi paha.

Live-seuranta on päättynyt ja MTV Uutiset jatkaa aiheen käsittelyä muualla nettisivuilla.

15.43: PAM päätyi ratkaisuun myös siksi, että he toivovat pääsevänsä neuvottelemalla parempaan ratkaisuun kuin hallituksen pakkolaeilla.

– Neuvottelut aloitetaan pikapuoliin, varmaan jo tänään sovitaan ensimmäisiä tapaamisia työnantajapuolen kanssa, Selin sanoo.

15.38: Selinin mukaan pääministeri Sipilän vierailu aamun kokouksessa oli yksi tekijä siinä, että PAM kallistui neuvotteluihin lähtemisen puolelle.

– Emme halunneet asettua esteeksi sille, että muut pääsevät neuvottelemaan. Muuten olisimme olleet kokonaan sen varassa mitä maan hallitus tekee, Selin sanoi.

15:31: Ann Selin astelee kameroiden eteen. PAM:in hallitus ei ole hyväksynyt tänään yhteiskuntasopimusta, mutta PAM lähtee neuvottelemaan tiukoin reunaehdoin työnantajapuolen kanssa, Selin kertoo. Päätös ei ollut yksimielinen, PAM äänesti neuvotteluihin lähtemisen puolesta äänin 11–5. PAM:in nostaa pöytään osa-aikaisten aseman turvaamisen, paikallisen sopimisen, sairaspoissaolojen joustot ja luottamusmiesten vaikutusmahdollisuudet. 

15.24: Päätöstä lupaillaan jälleen noin kymmenen minuutin sisällä.

14.45: Elinkeinoelämän keskusliitto odottaa myös PAMin päätöstä. Kommentteja luvataan aikaisintaan tunti PAMin infosta.

14.29: Puhutaanko nyt enää kymmenistä minuuteista?

13.58: Viimeisin arvio päätöksen ajankohdasta on puoli kolme.

13.37: PAMin kannan kerrotaan olevan selvä "kohta puolin". Miten pian, siitä ei tarkempaa tietoa ole. Pikaista selviämistä vastaan puhuu se, että toimittajille tuodaan lisää syötävää.

13.04: Kokous sen kun jatkuu. Arviot ajasta venyvät yhä myöhäisemmäksi.

12.18: Päätös venyy. Tietoa aikaisintaan 12.45.

12.02: Ainakin puoli tuntia päätökseen...

11:34: PAMin hallituksen kokous jatkaa venymistään. Päätöksestä tiedotetaan aikaisintaan 12.30. PAMin hallitus on kokoustanut asiasta aamuyhdeksästä lähtien.  

11:30: Odotus jatkuu kokouksen venyessä.

9.47: Toimittajat vetäytyivivät ovelta odottamaan ratkaisua. Odotus voi kestää pitään.

9.37: Sipilä joutui varsinaisen kysymysmyrskyn kohteeksi astuttuaan ulos kokoushuoneesta. Yhteen ääneen kuuluviin kysymyksiin saatiin kuitenkin pian järjestys.

–Yritin parhaani mukaan vähentää epäluottamusta, Sipilä vastaa kysymykseen siitä, onko luottamus sopimukseen parantunut.

PAM halusi selvennystä osa-aikaisten työajan jatkamisen osalta ja siitä, lisäisikö sopimus toteutueessaan työpaikkoja.

– PAM on paljon vartijana sopimuksen osalta, Sipilä jatkoi.

Hänen mukaansa paljon on nyt PAMista kiinni. Jos PAM hylkää sopimuksen, järjestöjen on mietittävä keskenään, onko kattavuus riittävä. EK on aiemmin todennut, että PAMin on oltava mukana sopimuksessa.

Sipilä sanoo olevansa toiveikas sopimuksen osalta, mutta ymmärtää, ettei päätös ole PAMille helppo. Hänen näkemyksensä mukaan ristipaineet salissa ovat kovat, sillä PAMia kiinnostaa sopimuksessa erityisesti pienipalkkaisten ja osa-aikaisten työntekijöiden asema.

9.32: Raimo Pitkänen MTV Uutisten suorassa: Sipilä tulossa pian kokouksesta, sillä tämän kone EU-huippukokoukseen Brysseliin lähtee pian. Pitkänen arvioi, ettei PAMin tilanteessa ole tapahtunut suurempaa muutosta. Paine järjestöä kohtaan kuin kuitenkin kasvanut.

9.30: 

8.40: MTV:n toimittaja tavoitti PAMin kokoukseen menossa olleen pääministeri Juha Sipilän.

Pääministerin mukaan on työmarkkinajärjestöjen asia arvioida sopimuksen kattavuus. Mikäli vain 80 prosenttia on mukana, on vaikutus luonnollisesti heikentävä.

– Kenellekään ei ole tulossa uusia verolupauksia, Sipilä sanoi MTV:lle.

1:59img

PAMin hallitus on ollut hyvin kriittinen sopimusta kohtaan. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vaatinut, että PAMin on oltava mukana sopimuksessa, ennen kaikki alakohtaiset neuvottelut sopimuksesta voivat alkaa. Jos PAMin hallitus ei lähde mukaan sopimukseen, saattaa se tietää loppua pitkään neuvottelulle sopimukselle.

1:18img

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskuntasopimus