YIT ei aloittanut keväällä yhdenkään asunnon rakentamista Suomessa

Rakennusyhtiö YIT:n oikaistu liikevoitto oli huhti–kesäkuussa seitsemän miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin voittoa kertyi tuplasti eli 14 miljoonaa euroa. 

Liikevaihto laski 434 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 558 miljoonasta eurosta.

YIT:n oikaistun liikevoiton pieneneminen johtui pääosin yhtiön Suomen asuntotuotannon huonosta tuloksesta. Asumisen oikaistu liikevoitto Suomessa laski toisella neljänneksellä kuusi miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun vuotta aiemmin se oli kaksi miljoonaa euroa plussalla. Lasku johtui asuntojen alhaisesta myynnistä.

Toimitiloissa oikaistu liikevoitto pysyi vakaana viidessä miljoonassa eurossa. Infrassa oikaistu liikevoitto kaksinkertaistui viime vuoden kolmesta miljoonasta eurosta kuuteen miljoonaan. Nousua tuki yhtiön Suomen projektien hyvä kannattavuus.

Asuntomarkkinoiden elpymistä odotellaan

Yhtiön toimitusjohtajan Heikki Vuorenmaan mukaan Baltiassa ja itäisessä Keski-Euroopassa asuntojen myynti kasvoi vuoden takaiseen verrattuna ja markkinan elpyminen jatkui. Yhtiö odottaa elpymisen jatkuvan näillä alueilla myös loppuvuonna.

Suomessa markkinoiden pahin hidastuminen alkaa Vuorenmaan mukaan olla takana.

– Uusien asuntojen tarjonta markkinoilla vähenee merkittävästi, ja näin ollen Suomessa myymättömien valmistuneiden uusien asuntojen määrän huippu on takana, sanoo Vuorenmaa pörssitiedotteessa.

YIT ei kuitenkaan odota Suomen asuntomarkkinoiden paranevan olennaisesti kuluvan vuoden aikana.

Toisella vuosineljänneksellä YIT ei aloittanut yhdenkään asunnon rakentamista Suomessa.

Baltiassa ja itäisessä Keski-Euroopassa yhtiö aloitti noin 185 asunnon rakentamisen kuluttajille, kun viime vuoden huhti–kesäkuussa vastaava luku oli yli 500.

YIT:n valmiiden myymättömien asuntojen määrä laski hieman yli 1 200 asuntoon, kun maaliskuun lopussa luku oli noin 1 360. Myymättömistä asunnoista lähes kolme neljäsosaa oli Suomessa ja neljännes Baltian ja itäisen Euroopan maissa.

Lue myös:

    Uusimmat