Rakennusalalla kaatuu nyt satoja yrityksiä vuodessa – syöksy uhkaa jatkua

2:09img
Katso video: Rakennusalalla on kaatunut jo satoja yrityksiä ja syöksy jatkuu.
Julkaistu 19.02.2024 17:43(Päivitetty 19.02.2024 21:24)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Rakennusalan ahdinko on yhä pahenemassa, kun uusien kohteiden rakentaminen on vähentynyt korkean korkotason ja muiden kasvaneiden kustannusten myötä. 

Reilun vuoden aikana konkurssiin on mennyt lähes 700 rakennusalan yritystä.

Viime vuonna rakennusalan konkurssit olivat yli viidennes kaikista konkursseista Suomen Asiakastieto Oy:n sekä Patentti- ja rekisterihallituksen tietojen perusteella. Konkurssit eivät ole rakennusalalla olleet muinakaan vuosina harvinaisia, sillä esimerkiksi vuonna 2020 niitä oli Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan noin 400.

Tämän vuoden alussa nurin on mennyt jo noin 60 rakennusalan yritystä, mikä kertoo asiantuntija-arvion mukaan jopa viime vuoden alkua synkemmästä vauhdista.

– Rakennusalan yritysten ahdinko tuntuu vain jatkuvan. Eli rakennusalan konkurssit nähden viime vuoden vastaavaan aikaan ovat jopa 80 prosenttia kasvussa, kertoo konkursseja seuraava tuoteomistaja Jaakko Nors Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Lue myös: YIT:llä jo lähes 1 300 myymätöntä uutta asuntoa – "Markkina oli koko vuonna kaiken kaikkiaan heikko"

Rakennusalan ahdinko korostuu myös siinä, että alalla on kaatunut myös suuria yrityksiä. Suurten yritysten kaatuminen on harvnaisempaa kuin pienten.

– Rakennusalalle on tyyppilistä, että siellä on hyvin paljon pieniä yrityksiä, ja niitä menee lukumääräisesti eniten konkurssiin. Useimmiten suurten yritysten konkurssit ovat harvinaisia, mutta nyt niitäkin on nähty, Nors toteaa.

Muita konkurssitilastoissa näkyviä aloja ovat ravintolat sekä tukku- ja vähittäiskauppa.

Konkurssit saattavat lisääntyä tänä vuonna niin rakennusalalla kuin muillakin aloilla.

– Viime vuonna konkurssien määrä (kaikilla aloilla) nousi 26 prosenttia. Tänä vuonna kuusi ensimmäistä viikkoa huomioiden, olemme 30 prosentin kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, Nors kertoo.

Rakentajia paljon vailla työtä

Ahdinko näkyy myös rakentajien työttömyydessä.

Rakennusliiton jäsentietojen mukaan yli viidennes sen jäsenistä oli tammikuussa vailla työtä eli lomautettuna tai muuten työttömänä.

Lähes kuuden prosenttiyksikön nousu tässä tilastossa joulukuulta on suurin kuukaistasolla tapahtunut muutos sitten vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin.

Lue lisäksi: Rakennusala vaati uusia uhreja – konkurssiin hakeutuvilla Lehto Groupin tytäryhtiöillä vain kaksi keskeneräistä kohdetta

Näkymät eivät ole tälle vuodelle hyviä, sillä asuntorakentamisessa sekä lupien että uudistuotannon määrät ovat 40 prosentin pudotuksessa.

Rakennusteollisuus arvioi käänteen tulevan vasta ensi vuoden puolella.

– Rakentamisesta on tullut talouskasvun pullonkaula tänäkin vuonna. Rakentaminen putoaa tänäkin vuonna johtuen erityisesti asuntorakentamisesta, joka jää viime vuoden heikolle tasolle. Käännettä ei tulla näkemään tänä vuonna, arvioi Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Elvytystä pyydetty

Rakennusala on pitkään pyytänyt valtiolta enemmän elvyttävää apua, jotta asuntorakentamista saataisiin vauhtiin.

Toiveissa ovat olleet muun muassa korkotukivaltuuden kasvattaminen ja korkotukiehtojen edelleen parantaminen ja joustavoittaminen.

Lue myös: Rakennusalan vaikeuksissa hopeareunus remonttia tai talon rakentamista suunnittelevalle – "Saa haarukoitua hinnan kuntoon"

Julkisen talouden velkaantuminen ja tulossa olevat uudet säästöpäätökset rajoittavat kuitenkin hallituksen mahdollisuuksia antaa tukea.

Esimerkiksi Ruotsissa tilanne on lähes yhtä kehno, kun korkeat kustannukset ja korot jarruttavat rakennushankkeita muuallakin.

Käänne parempaan voi lähteä liikkeelle sitten, kun Euroopan keskuspankki aloittaa ohjauskorkojen laskun.

2:46img

Katso video: Miten rakennusalan vaikeudet näkyvät omaa kotiaan rakentavien projektissa?

Juttua muokattu kello 21.24. Juttuun lisätty vuoden 2020 konkurssien määrä (noin 400).

Lue lisää:

Konkurssien määrä jatkoi yhä kasvuaan syyskuussa

Nordea: Suomen talous ajautuu lyhyeen taantumaan tänä vuonna

Jälleen yksi rakennusyhtiö hakee konkurssia

Suomen Yrittäjät: Työssäkäyvät laajasti huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta

Näin Petteri Orpo arvioi lisäsopeutuksen tarvetta – myös veronkorotukset pöydällä

Tuoreimmat aiheesta

Talous