YK:n erityisedustaja: Ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä on katastrofaalinen

Yli 1500 ihmistä on edelleen vangittuna poliittisten syytteiden vuoksi. Mielivaltaisia pidätyksiä on tehty vuodesta 2020 lähtien päivittäin keskimäärin 17 kappaletta.

Ihmisoikeustilanne Valko-Venäjällä on katastrofaalinen ja pahenee vain entisestään, sanoo YK:n Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteeseen perehtynyt erityisedustaja Anais Marin.

Marinin mukaan Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinto on tarkoituksella puhdistamassa kansalaisyhteiskuntaa sen viimeisistä eriäväisistä äänistä.

– Tilanne on edelleen katastrofaalinen. Valitettavasti se vain pahenee, sanoi Marin YK:n ihmisoikeusneuvostolle tiistaina.

Ihmisoikeusloukkauksista rankaisemattomuus lisää Marinin mukaan pelon ilmapiiriä uhrien ja heidän perheidensä keskuudessa.

Hän painotti, ettei ketään ole saatettu Valko-Venäjällä vastuuseen kymmenien tuhansien rauhanomaisten mielenosoittajien mielivaltaisista kiinniotoista vuonna 2020. Ketään ei ole Marinin mukaan saatettu vastuuseen myöskään väkivallasta tai kidutuksesta, joita monet kiinni otetuista ovat joutuneet kokemaan.

– Tämä yleinen rankaisemattomuus ja jatkuvasta sorrosta johtuva pelon ilmapiiri ovat pakottaneet satoja tuhansia valkovenäläisiä maanpakoon, sanoi Marin.

Kurinpitotoimet rajoittavat mielipiteenvapautta

Vuosiraportissaan Marin kertoo, että yli 1  500 ihmistä on edelleen vangittuna poliittisten syytteiden vuoksi. Lisäksi mielivaltaisia pidätyksiä on raportin mukaan tehty vuodesta 2020 lähtien päivittäin keskimäärin 17 kappaletta.

– Minulla on hyvät syyt uskoa, että vankilaoloja kovennetaan tarkoituksella poliittisista syistä tuomittujen osalta sijoittamalla heitä rangaistusselleihin pienistäkin vankilasääntöjen rikkomisista, sanoi Marin.

Lisäksi ihmisoikeuksien puolustajia vainotaan Marinin mukaan Valko-Venäjällä jatkuvasti. Yli 1  600 epätoivotuksi leimattua järjestöä on hajotettu väkisin, mukaan lukien kaikki jäljellä olleet itsenäiset ammattiliitot.

Erityisedustajan mukaan riippumattomat tiedotusvälineet on puolestaan leimattu äärijärjestöiksi ja akateemista vapautta kohtaan hyökätään järjestelmällisesti.

– Ideologinen valvonta ja kurinpitotoimenpiteet rajoittavat vapautta mielipiteisiin ja niiden ilmaisuun, hän sanoi.

Ideologisen kontrollin alla on myös peruskoulu sekä toisen asteen koulutus. Lapsia kehotetaan Marinin mukaan olemaan ilmaisematta omia mielipiteitään. Eriävät näkökannat voivat johtaa uhkauksiin tai seurauksiin.

Sodanvastaiset toimet johtaneet kiinniottoihin

Valkovenäläiset voivat kohdata myös haasteita, jos he yrittävät vastustaa tai kyseenalaistaa Valko-Venäjän roolia Venäjän Ukrainassa viime vuoden helmikuussa aloittaman laajan hyökkäyksen mahdollistamisessa.

– Sodanvastaiset toimet ovat johtaneet kiinniottoihin ja pidätyksiin, sanoi Marin.

Osaa kiinni otetuista on syytetty terrori-iskujen suunnittelusta. Tätä nykyä kyseisestä rikoksesta voidaan rankaista kuolemalla.

Valko-Venäjälle tarjottiin välittömästi puheenvuoroa ihmisoikeusneuvostossa, jotta se voisi vastata Marinin väitteisiin, mutta maan edustajat eivät olleet paikalla.

Lue myös:

    Uusimmat