YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Gazan tulitauko-päätöslauselmasta: Mutta mitä tekee Yhdysvallat?

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään Gazaan välitöntä tulitaukoa vaativasta päätöslauselmasta. Yhdysvallat on uhannut estää veto-oikeudellaan Algerian laatiman päätöslauselman hyväksymisen.

Päätöslauselmassa myös vastustetaan palestiinalaisväestön pakkosiirtoja sekä vaaditaan äärijärjestö Hamasin panttivankien vapauttamista. Kuten aiemmassa Yhdysvaltojen torjumassa luonnoksessa, päätöslauselmassa ei tuomita Hamasin 7. lokakuuta tekemiä iskuja.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Woodin mukaan vaatimus tulitaosta vaarantaisi herkässä vaiheessa olevat neuvottelut Hamasin panttivankien vapauttamisesta.

Yhdysvallat esitteli sen sijaan vaihtoehtoisen luonnoksen päätöslauselmasta. Luonnoksessa mainitaan sana "tulitauko", mutta siinä ei vaadita konfliktin välitöntä lopettamista.

Yhdysvaltojen mukaan heidän luonnoksessaan äänestämiselle ei ole määräaikaa.

EU-maat Unkaria lukuun ottamatta puolestaan antoivat maanantaina julkilausuman, jossa ne vaativat Gazaan välitöntä humanitääristä taukoa.

Äänestyksen alla Israelin sotilaat ovat valmistautuneet operaatioon Gazan eteläosaan Rafahin kaupunkiin, jonne on paennut noin 1,4 miljoonaa ihmistä. Israel on kertonut aloittavansa hyökkäyksensä Rafahiin ensi kuussa, ellei Hamas ole vapauttanut loppuja panttivankeja muslimien pyhän kuukauden ramadanin alkuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat