YK:n tutkijat vahvistavat: Venäjä syyllistynyt useisiin sotarikoksiin Ukrainassa – kidutusta, teloituksia, siviilialueiden pommittamista

2:47imgMTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoi huhtikuussa 2022 hetkestä, kun Butshassa alkoi näkyä toivoa verilöylyn jälkeen
Julkaistu 23.09.2022 12:54

MTV UUTISET–STT

YK:n asettama tutkimusryhmä vahvistaa Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

Tutkijat listaavat perjantaina YK:n ihmisoikeusneuvostolle esittelemässään väliraportissa muun muassa siviilialueiden pommituksia, kidutuksia, teloituksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmen riippumattoman tutkijan ryhmä on selvittänyt tilannetta Kiovan, Tshernihivin, Harkovan ja Sumyn alueilla. Jatkossa tutkimusaluetta on tarkoitus laajentaa.

Tavanomaisesta poiketen tutkijoiden arvio sotarikoksista on toteava eikä siihen sisältynyt mitään varaumia lopullisen selvyyden saamisesta esimerkiksi tuomioistuimessa.

Tutkimusryhmän johtajan Erik Møsen mukaan erityisen huomiota herättävää Ukrainassa on teloitettujen suuri määrä.

Hänen mukaansa tutkijat olivat nähneet suuren määrän ruumiita, joiden kädet oli sidottu selän taakse ja joita oli ammuttu päähän tai joiden kurkku oli viilletty auki.

Mösen mukaan teloitustapauksia on tällä hetkellä tutkinnassa kaikkiaan 16 paikkakunnalta, mutta tutkijoilla on luotettavia tietoja suuresta määrästä vastaavia tapauksia myös muualta maasta.

Uhreina myös lapsia

Tutkijoiden mukaan Venäjä on käyttänyt sodassa asutuilla alueilla laajalle vaikuttavia aseita, kuten rypäleammuksia, ilman pyrkimystä erotella siviili- tai sotilaskohteita.

Monien todisteiden mukaan ihmisiä on myös otettu laittomasti kiinni ja joissain tapauksissa siirretty Ukrainasta Venäjälle, joskus useiden viikkojen ajaksi.

Pidätyskeskuksissa ihmisiä on hakattu, heille oli annettu sähköiskuja tai pakotettu riisuutumaan, Møse kuvaili useita yhdenpitäviä kertomuksia.

Tutkijoilla on myös selvitettävänään seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevia tapauksia, joissa uhrit ovat Mösen mukaan olleet 4–82-vuotiaita. Sotarikosten uhreiksi on ylipäänsä joutunut paljon myös lapsia, Møse kertoi.

Møsen mukaan kahdessa tapauksessa tutkijat selvittävät myös ukrainalaisten sotilaiden väärinkäytöksiä venäläisiä sotilaita kohtaan.

– Vaikka tällaisten tapausten määrä on pieni, ne pysyvät huomiomme kohteena, Møse vakuutti.

Hänen mukaansa tutkimuksia aiotaan laajentaa niin kutsuttuihin "suodatusleireihin", joiden kautta Venäjän epäillään siirtäneen pakolla jopa satojatuhansia aikuisia ja lapsia Ukrainasta Venäjälle.

Uutista täydennetty 23.9. kello 16.29.

Uutista päivitetty 23.9. kello 13.15 tutkimusryhmän johtajan nimen osalta. Kirjoitusasu on Møse, ei Möse.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota