Amnestyn tutkimus: Venäjän joukot tappaneet siviilejä Kiovan ympäristössä tahallaan, todisteita myös muista sotarikoksista

2:47imgMTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoo hetkestä, kun Butshassa alkoi näkyä toivoa verilöylyn jälkeen
Julkaistu 06.05.2022 11:41(Päivitetty 06.05.2022 14:26)

MTV UUTISET–STT

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Venäjän joukkoja sotarikoksista Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä. Paikan päällä järjestön tutkijat ovat dokumentoineet lainvastaisia ilmaiskuja ja tahallisia siviilien tappamisia.

Amnesty International on tehnyt tutkimuksia 12 päivän ajan. Sinä aikana tukijat ovat haastatelleet muun muassa Butshan, Borodjankan, Andriivkan ja Makarivin asukkaita.

– Ennen Ukrainaan saapumistamme tapasimme Puolaan paenneita pakolaisia. Ukrainassa tapasimme ihmisiä, jotka olivat menettäneet perheenjäseniä pommituksissa, kertoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard tiedotustilaisuudessa Kiovassa tänään.

Hänen mukaansa on tärkeää, että sotarikoksiin syyllistyneet, myös komentoketjuun kuuluvat, saadaan tuotua oikeuden eteen.

Tutkijat tapasivat laittomia tappamisia todistaneita ihmisiä

Amnestyn tutkijoiden mukaan Borodjankassa kuoli ainakin 40 siviiliä summittaisissa hyökkäyksissä, jotka tuhosivat kokonaisen asuinalueen ja jätti kodittomaksi tuhansia ihmisiä.

Butshassa ja muissa Kiovan luoteispuolella sijaitsevissa kaupungeissa ja kylissä tutkijat dokumentoivat 22 tapausta, joissa oli kyse venäläisjoukkojen tekemistä laittomista tappamisista. Niistä suurin osa oli ilmeisiä mielivaltaisia teloituksia.

Kaiken kaikkiaan Amnestyn tutkijat haastattelivat 45:tä ihmistä, jotka olivat todistaneet tai joilla oli ensikäden tietoa sukulaistensa tai naapureidensa laittomista tappamisista.

Lisäksi tutkijat saivat tietoa 39 ihmiseltä, jotka olivat todistaneet tai joilla oli ensikäden tietoa ilmaiskuista, joiden kohteena oli kahdeksan asuinrakennusta.

Mielivaltaiset teloitukset ovat sotarikoksia

Amnesty International muistuttaa, että mielivaltaiset teloitukset kansainvälisen aseellisen konfliktin aikana ovat harkittuja tappamisia ja siten sotarikoksia. Niin ikään sotarikoksia ovat summittaiset ja suhteettomat pommitukset, joita tehdään rikollisessa tarkoituksessa.

Kaikki sotarikoksiin syyllistyneet pitää Amnestyn mukaan saada vastuuseen toiminnastaan. Oikeuden eteen pitää saattaa kaikki ne, jotka tietävät tai joiden tulisi tietää joukkojensa tekemistä sotarikoksista, mutta jotka eivät ole yrittäneet estää niitä tai eivät ole rankaisseet niihin syyllistyneitä. Tällaisia voivat olla komentajat ja siviilijohtajat, kuten ministerit ja valtionjohtajat.

Lue lisää sodan käänteistä perjantai 6. toukokuuta tästä:

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota