YK: Ukrainan väkiluku laskenut kymmenellä miljoonalla – EU:lta miljardilaina

Ukrainan väkiluku on vähentynyt kymmenellä miljoonalla sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa toissa vuonna, kertoo YK.

Väkiluvun laskun syynä ovat olleet ennen kaikkea maastamuutto ja rajusti laskenut syntyvyys. Lisäksi sodassa on kuollut kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä.

YK:n väestörahaston UNFPA:n arvion mukaan Ukrainan väkiluku on tänä vuonna vajaat 38 miljoonaa. Ukrainan tilastokeskuksen mukaan juuri ennen sotaa vuoden 2022 alussa väkiluku oli noin 41 miljoonaa.

EU:lta miljardilaina Ukrainalle

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään murskaluvuin Ukrainalle osoitettavan 35 miljardin euron lainan. EU:n laina on osa rikkaiden G7-maiden 45 miljardin euron pakettia.

EU:n lopullinen osuus G7-lainapaketista määräytyy muiden osallistujien osuuksien perusteella, mutta 35 miljardia on EU:n raja. EU:n jäsenmaat ovat jo osoittaneet tukensa ehdotukselle. Jäsenmaista koostuva neuvosto aikoo hyväksyä asetuksen kirjallisella menettelyllä parlamentin kannanmuodostuksen jälkeen.

Tiistaina hyväksyttiin myös uusi Ukrainan lainayhteistyömekanismi. Sen perusteella EU:ssa jäädytettyjen Venäjän keskuspankin varoista saatavat ylimääräiset tuotot voidaan antaa Ukrainan käyttöön.

Lainassa on Ukrainalle ehtoa. Se edellyttää, että Ukraina pitää jatkossakin yllä demokraattisia mekanismeja, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja täyttä muut erikseen neuvoteltavan yhteisymmärryspöytäkirjan ehdot.

Lue myös:

    Uusimmat