Ukrainan väkiluku on vähentynyt kahdeksalla miljoonalla sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa toissa vuonna, kertoo YK. Euroopan parlamentti puoltaa 35 miljardin euron lainaa Ukrainalle.
Väkiluvun laskun syynä ovat olleet ennen kaikkea maastamuutto ja rajusti laskenut syntyvyys. Lisäksi sodassa on kuollut kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä.
YK:n väestörahaston UNFPA:n arvion mukaan Ukrainan väkiluku on tänä vuonna vajaat 38 miljoonaa. Ukrainan tilastokeskuksen mukaan juuri ennen sotaa vuoden 2022 alussa väkiluku oli noin 41 miljoonaa.
1:55
Lue myös: EU äänestää 35 miljardin avusta Ukrainalle
Euroopan parlamentti puoltaa 35 miljardin euron lainaa Ukrainalle
Euroopan parlamentti puolsi tänään murskaluvuin Ukrainalle osoitettavaa 35 miljardin euron lainaa. EU:n laina on osa rikkaiden G7-maiden noin 45 miljardin euron pakettia.
Europarlamentaarikot äänestivät laina-avun puolesta äänin 518–56, parlamentti tiedotti tänään tiistaina. Kaikkiaan 61 parlamentaarikkoa äänesti tyhjää.
Lainalla on tarkoitus tukea Ukrainaa sen puolustaessa itseään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Erityisesti talvesta on odotettu huomattavan hankalaa Ukrainalle.
Ukrainalle myönnettyä lainaa ja sen korkokuluja on tarkoitus maksaa takaisin Venäjän keskuspankilta jäädytettyjen varojen tuotoilla. Ukraina voi kuitenkin itse päättää varojen käytöstä.
Maksut Ukrainalle suoritetaan vuoden 2025 loppuun mennessä.
EU:n jäsenmaat ovat jo osoittaneet tukensa ehdotukselle, joten käytännössä epäselvyyksiä asiassa ei pitäisi enää tulla. Jäsenmaista koostuva neuvosto aikoo hyväksyä asetuksen kirjallisella menettelyllä parlamentin kannanmuodostuksen jälkeen.
Unkarista jälleen harmia
Huolimatta 35 miljardin euron lainan hyväksymisestä EU:n lopullinen osuus G7-maiden yhteisestä lainasta saattaa muotoutua tätä pienemmäksi. Tämä johtuu siitä, että EU:n osuus määräytyy muiden osallistujien osuuksien perusteella.
Unkari on aiheuttanut G7-laina-avun suhteen jännitystä siinä, kasvattaako se EU:n osuutta kansainvälisestä lainapaketista tarvittua suuremmaksi. Tämä perustui siihen, että Yhdysvallat näytti aiemmin kytkevän oman osuutensa suuruuden G7-lainasta EU:n pakotteisiin.
Ongelmana on ollut, että suunnitelma lainan takaisinmaksusta perustui jäädytettyihin varoihin. Yhdysvallat kuitenkin on katsonut, että EU:n tapa tarkastella pakotteita puolen vuoden välein luo liikaa epävarmuutta.
EU:ssa on yritetty pidentää Venäjän keskuspankilta pysäytettyihin varoihin liittyvien pakotteiden tarkasteluväliä kolmeen vuoteen. Tämä päätös vaatisi kuitenkin yksimielisyyden, ja Unkari on blokannut tätä hanketta.
Siksi Unkarin blokkaus näytti johtavan siihen, että EU maksaisi kaikkiaan 45 miljardin euron kansainvälisestä lainapaketista suuremman osan kuin ilman Unkarin vastusta.
Viime viikolla Financial Times -lehti kuitenkin uutisoi, että Yhdysvallat olisi joka tapauksessa lähdössä mukaan lainapakettiin 20 miljardilla dollarilla. Mikäli näin tapahtuu, Unkarin jarrutus ei tällä kertaa aiheuta seurauksia.
Myös Japani, Kanada ja Britannia ovat tulossa mukaan G7-maiden laina-apuun Ukrainalle. G7-ryhmä koostuu Italiasta, Japanista, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista.
Korjattu aikaisempaa uutista 22.10.2024 kello 17.22: YK korjasi tietojaan, että Ukrainan väkiluku on laskenut kahdeksalla miljoonalla, ei kymmenellä miljoonalla.