YK: UNRWA:n työntekijöitä saattoi olla osallisina hyökkäyksessä Israeliin

YK:n tiedottajan mukaan tällaisia työntekijöitä on yhdeksän ja heidät irtisanotaan.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n joitakin työntekijöitä saattoi olla osallisina lokakuun 7. päivän hyökkäykseen, YK sanoo järjestön sisäisen tarkastusyksikön (OIOS) tekemän selvityksen valmistuttua.

YK:n tiedottajan Farhan Haqin mukaan tällaisia työntekijöitä on yhdeksän ja heidät irtisanotaan. Tiedottajan mukaan YK arvioi jatkotoimenpiteitä, jotta väitteet voidaan vahvistaa lopullisesti.

Kymmenen muun työntekijän kohdalla OIOS:n hankkimat todisteet eivät riittäneet tukemaan väitteitä osallisuudesta hyökkäykseen, Haq sanoi.

Haq korosti, että YK:n sisäiset selvitykset ovat luottamuksellisia, ja sanoi, ettei hänellä ole enempää tietoa syytösten ja todisteiden sisällöstä.

Tutkijat olivat matkustaneet selvitystä varten Israeliin tarkastelemaan Israelin tietoja ja Jordanian Ammaniin saadakseen tietoja UNRWA:lta.

UNRWA:n päällikkö Philippe Lazzarini sanoi lausunnossaan, etteivät iskuun osallisuudesta epäillyt henkilöt voi työskennellä UNRWA:n palveluksessa.

Israelin armeijan tiedottaja kommentoi YK:n selvityksen tulosta viestipalvelu X:ssä sanomalla, että UNRWA on vajonnut entistä alhaisemmalle tasolle.

Israel kritisoinut järjestöä pitkään

Selvitys käynnistettiin sen jälkeen, kun Israel syytti alkuvuodesta yhteensä 19 UNRWA:n työntekijää mahdollisesta osallisuudesta hyökkäykseen. UNRWA erotti väitteiden jälkeen useita työntekijöitään. Israel on esittänyt järjestöä kohtaan myös muita syytöksiä yhteyksistä Gazan kaistaa hallinnoivaan äärijärjestö Hamasiin.

Israelin alkuvuodesta esittämät väitteet saivat monet hallitukset keskeyttämään äkillisesti tukensa järjestölle, mikä uhkasi sen kykyä toimittaa apua Gazan kaistalle. Useat maat ovat sittemmin jatkaneet rahallista tukeaan.

Myös Suomi keskeytti tukensa UNRWA:lle tammikuussa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöksellä, kunnes maaliskuun loppupuolella kerrottiin, että Suomi jatkaa tukeaan.

Hamasin ja muiden Gazan kaistan äärijärjestöjen hyökkäyksessä Israeliin kuoli yli tuhat ihmistä ja otettiin yli 250 panttivankia.

Lokakuun 7. päivän isku toimi lähtölaukauksena Israelin yhä jatkuvalle hyökkäykselle Gazan kaistalle, jossa on kuollut Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan liki 40 000 ihmistä.

Israel on pitkään arvostellut UNRWA:ta, joka on tarjonnut välttämätöntä apua palestiinalaisille pakolaisille vuodesta 1949 lähtien.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat