Pöllöraati virittäytyi tällä viikolla eduskuntavaalitunnelmiin. Puolueiden ehdokaslistoja kehutaan laadukkaiksi, mutta vaalipiirien erityispiirteet tuovat kamppailuun oman lisämausteensa.
Eduskuntavaalit käydään reilun kuukauden kuluttua. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.
Lue myös: Tätä kaikkea eduskuntavaalisisältöä MTV Uutiset tarjoaa – katso tärkeimmät päivämäärät
Vaalitunnelmaa lisännee se, että puolueiden ehdokasasettelu päättyi tiistaina ja ensi viikolla kukin ehdokas saa oman numeronsa, jolla heitä voidaan äänestää.
Politiikan toimittajan Jari Korkin mukaan puolueiden ehdokaslistoilta löytyy yksi todellinen yllätysnimi.
– Suurin yllätys oli tietysti historioitsijan Teemu Keskisarjan ilmestyminen viimeisillä hetkillä perussuomalaisten ehdokaslistalle.
Maanantaina – siis vain päivä ennen kuin Keskisarjan ehdokkuudesta tuli tieto julkisuuteen – Yle Areenassa julkaistiin Keskisarjasta kertova Teemu Keskisarja ja kuolleet ihmiset -dokumenttisarja.
– Se näyttäisi ainakin Yleisradiolle tulleen melkoisena yllätyksenä, kun siellä jouduttiin ohjelmamuutoksiin ja varmaan tutkia sitä, mitä vaalikaranteenit tässäkin tapauksessa tuppaavat sanomaan, Korkki pohtii.
Mikä merkitys eri-ikäisillä ehdokkailla on eduskuntavaaleja ajatellen? Katso jutun alussa olevalta videolta Pöllöraadin asiantunteva arvio.
"Julkkisehdokkaissa" varteenotettavia vaihtoehtoja
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki pitää ilahduttavana, että puolueiden ehdokaslistoilta löytyy varteenotettavia julkisuudestakin tuttuja nimiä.
– Aikaisemmin on puhuttu tällaisista julkkisehdokkaista vähän vähätellen, mutta ainahan he ovat keränneet listoilta hyvin ääniä. Nyt on paljon kokeneita ja meritoituneita muilta elämän saroilta suomalaisille tuttuja henkilöitä
– On puhuttu siitä, että ei politiikka vedä ja onko siellä palkatkaan kohdallaan yritysmaailmaan verrattuna. Kyllä on aika laadukkaita listoja, että kyllä siellä pitäisi jokaiselle hyvä ehdokas löytyä, Lehtimäki kehuu.
Asetelmat vaaleihin ovat kiinnostavat myös alueelliset erot huomioon ottaen. Lehtimäki nostaa esimerkkinä kokoomuksen, jonka Uudenmaan ehdokastarjonta tietää kovaa kilpailua äänistä.
– Muistetaan, että se on ratkaisevin vaalipiiri – siellä on tarjolla eniten paikkoja, hän sanoo.
Lue myös: Julkkis-dj, näyttelijä, olympiaurheilija, toimittaja – nämä julkisuuden henkilöt pyrkivät eduskuntaan
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kenelle ääniharavien äänet menevät?
Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tuominen puolestaan nostaa esille äänet, jotka eduskunnasta nyt lähtevät kansanedustajat jättävät jälkeensä. Esimerkiksi keskustan Juha Sipilä ei asetu ehdolle, joten iso äänipotti odottaa ottajiaan.
Savo-Karjalan vaalipiirissä puolestaan on parikin keskustan ääniharavaa, jotka eivät ole asettuneet ehdolle.
Tammisen mukaan on mielenkiintoista seurata, miten pois jättäytyneiden keskustakonkareiden ääniä pyritään mahdollisesti ohjaamaan muille alueen keskustalaisille. Vai onnistutaanko siinä – sekin jää nähtäväksi.
– Hannakaisa Heikkinen, joka on vetänyt yli 8 000 ääntä viime kerralla, jää pois. Samoin kokenut Anu Vehviläinen jää pois.
– Nämä ovat tosi kiinnostavia, Tamminen sanoo.
Vaalipiirien erityispiirteet haastavat ehdokkaita
Vaasan vaalipiiri on sekin Pöllöraadin mukaan kiinnostava – etenkin kannatusvaikeuksissa olleen keskustan osalta.
Samassa vaalipiirissä on ehdolla kolme ministeritason kansanedustajaa: maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä vielä hetken puolustusministerinä Antti Kaikkosta tuuraava Mikko Savola.
– Heistä joku on vaarassa pudota, Tamminen sanoo.
– Siellä ryskyy vaalikentillä. Se on varma, Lehtimäki komppaa kollegaansa.
– Nämä edustajat itse ovat melkoisia ammattilaisia, he osaavat vaalimatematiikan huikean hyvin. He tietävät suunnilleen kunta kunnalta, mistä äänet tulevat, Korkki osallistuu keskusteluun.
Sekä Vaasan että Savo-Karjalan vaalipiirissä oman mausteensa vaalikamppailuun tuo vaalipiirin eri alueet.
– Siellä on Kuopion seutu ja sitten Joensuun seutu sekä Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala – ne on kaksi eri maailmaa, Tamminen pohjustaa ja jatkaa.
– Se, kuka saa äänet molemmista, on tosi vahvoilla. Jokaisessa vaalipiirissä on omat erityispiirteensä, hän jatkaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:33
SDP:ltä "taktisesti iso virhe"
Nykyinen pääministeripuolue SDP teki Lehtimäen mukaan vaalien alla ”taktisesti ison virheen”, kun puolue päätti lähteä eduskuntavaaleihin blokkiryhmittymillä.
– Sanna Marin on selvästi asettunut punavihreän blokin johtohahmoksi. Ajatuksena on, että tämä sama hallituspohja voisi jopa jatkaa.
Vielä viime vuoden puolella seurattiin, asettuuko pääministeri Sanna Marin (sd.) ehdolle Pirkanmaan vai Uudenmaan vaalipiirissä. Lopulta vaaka kallistui Pirkanmaalle.
Lehtimäki pohtii, miksei Marin asettunut ehdolle Uudeltamaalta.
– Jos puhutaan oikein kunnon äänipoteista ja olisi laitettu Helsingin vaalikuviot sekaisin, Marinilta se olisi voitu tehdä, Lehtimäki toteaa.
Tamminen on samaa mieltä. Helsingissä äänimäärät ovat valtavia muihin alueisiin verrattuna. Hän mainitsee esimerkkinä perussuomalaisten Jussi Halla-ahon, joka viime eduskuntavaaleissa laittoi äänisaaliillaan ennätykset uusiksi.
Tänä keväänä Marin olisi voinut kolkutella Halla-ahon ennätystä.
– Silti on mielenkiintoista, miten paljon Marin pystyy keräämään ääniä Pirkanmaalta. Kyllä hän saattaa aika kovan potin sieltäkin vetää ja se on suhteessa kovempi suoritus, kun verrataan väestöpohjia.
Lue myös: Miltä näyttävät eduskuntavaaliehdokkaiden ikä- ja sukupuolijakaumat? MTV Uutiset kysyi tiedot puolueilta
Lue myös: MTV Uutisten kysely: Tämän verran kevään eduskuntavaalit kiinnostavat suomalaisia nyt
Lue myös: Yksi teema on ylitse muiden – MTV Uutisten kysely: Nämä aiheet ovat eduskuntavaaleissa suomalaisille tärkeitä
Lue myös: Käänteet Ukrainan sodassa voivat vielä muuttaa eduskuntavaalien asetelman: "Siitä vallassa olevat hyötyvät"
22:16