Yhdysvaltain tautikeskus Centers for Disease Control and Prevention (CDC) julkaisi tapausrapotin, jossa kerrotaan kymmenien ihmisten saaneen koronavirustartunnan yksien kuoroharjoitusten vuoksi.
Yksi koronatartunnan saanut ihminen tartutti viruksen 52 ihmiselle sen jälkeen, kun hän osallistui kirkossa järjestettyihin kuoroharjoituksiin maaliskuun alussa. Kolme sairastuneista tarvitsi sairaalahoitoa. Myöhemmin kaksi covid-19-tautiin sairastuneista kuoli.
Puolet harjoituksiin osallistujista oli yli 69-vuotiaita, minkä vuoksi heillä oli myös kohonnut riski sairastua taudin vakavampaan muotoon.
Viruksen uskotaan levinneen lähekkäin laulaessa
Tapaus sattui Washingtonin osavaltiossa, jossa koronavirusta havaittiin jo maaliskuun alussa. Skagitin piirikunnassa, jossa kuoroharjoitukset järjestettiin, ei kuitenkaan vielä tuolloin ollut ryhdytty eristystoimiin, Los Angeles Times kertoo. Kaksi ja puoli tuntia kestäviin harjoituksiin osallistui 61 ihmistä, joista yhdellä oli ollut flunssaan viittaavia oireita muutamien päivien ajan.
Koska kuorolaiset tiesivät koronaviruksen riskistä jo tuolloin, he eivät kätelleet tai halailleet toisiaan ja desinfioivat kätensä heti kirkkoon saavuttuaan.
Virus pääsi todennäköisesti leviämään ihmisestä toiseen, sillä kuorolaiset lauloivat lähekkäin. Koronaviruksen on arvioitu kykenevän leviämään hengitysteitse esimerkiksi puhuessa tai laulaessa.
61 osallistujasta 52 eli yli 86 prosenttia sairastui myöhemmin koronavirustautiin. Jokainen infektio on jäljitetty yhteen koronavirusta kantaneeseen henkilöön, "supertartuttajaan", joka saapui harjoituksiin nuhaisena. Hänen koronatartuntansa vahvistettiin pian harjoitusten jälkeen.
Tilanne saatiin nopeasti haltuun
Vaikka kaksi ihmistä menetti henkensä ”supertartuttavan tapahtuman” vuoksi, on tarinassa myös toivoa. Muutama päivä harjoitusten jälkeen paikalliset terveysviranomaiset olivat paikantaneet kaikki kuoron jäsenet ja kertoneet heille kotieristyksen säännöistä.
Tapauksen tutkinta on sittemmin osoittanut, että kuorolaisten nopea jäljittäminen ja heidän eristäytymisensä auttoi hillitsemään viruksen leviämistä alueella, The New York Times kertoo. Myös Suomessa käytössä on ”testaa, jäljitä, eristä, hoida” -taktiikka, jotta yhteiskuntaa voitaisiin pikkuhiljaa avata pandemian riskit huomioiden.
Tapaus osoittaa lisäksi, että erityisesti tapahtumat, joissa lauletaan, voivat johtaa koronatartuntoihin.
Lue myös: Lääkärit raportoivat uudesta mahdollisesta koronatartunnan merkistä – iho-oire voi ilmetä jo ennen yskää ja kuumetta
Lähteet: CDC, Los Angeles Times, The New York Times, IFL Science