Koronavirus voi levitä ihmisestä toiseen hengitysteitse herkemmin kuin aiemmin on ajateltu, kertoo MTV:n Uutisaamussa vieraillut Helsingin yliopiston virologian osaston apulaisprofessori Tarja Sironen.
Helsingin yliopistossa tutkitaan parhaillaan koronaviruksen aerosolilevitteisyyttä, josta on Sirosen mukaan jo jonkin verran tutkimusta olemassa.
– Virus ehkä leviää vielä herkemmin hengitysteitse, mitä on ajateltu. Jo pelkästään puhe tai laulaminen ovat myöskin sellaisia, joissa virus leviää, Sironen kertoo.
– Sitten tullaan siihen, mikä on suojamaskien merkitys, ja olisivatko ne tärkeämpiä kuin mitä on ajateltu. Näitä asioita tässä nyt tutkitaan.
Katso koko haastattelu yllä olevan videon loppupuolelta! Tarja Sironen kommentoi Uutisaamussa vierailun alkupuolella myös alkavan kesän punkkikautta.
"Pelkkä isojen pisaroiden ehkäisy ei riitä"
Hänen mukaansa koronaviruksen tärkein tartuntareitti on yhä pisaratartunta, mutta ainoastaan isojen pisaroiden ehkäisy ei riitä.
– Oma näkemykseni on, että koronavirus on enemmän aerosolilevitteinen kuin me alkuun ajattelimmekaan. Ei se pelkkä isojen pisaroiden ehkäisy riitä.
Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa, millainen annos virusta riittää infektion syntymiseen.
– Puhuessa tulee tietysti vähemmän viruspartikkeleita. Eli puhua pitää pitkään, ja sitäkin me yritämme arvioida, että mikä on se aika.
– Ei se niin herkkä ole, että tässä kun muutama minuutti puhutaan, niin ei tämä ole vielä tartuntariski.