55-vuotias Aino haaveili nuorena puolisosta ja lapsista. Hän halusi löytää rinnalleen miehen, joka kanssa hän voisi jakaa arkensa ja perustaa perheen. Kumppani olisi jakanut myös jokapäiväiset askareet kotona ja vastuun suurista päätöksistä. Aino jäi kuitenkin yksin. Hän ei usko enää löytävänsä kumppania.
Aino ei ole aina ollut yksin. Hänellä on menneisyydessään muutamia seurustelusuhteita, joista edellinen päättyi yli kymmenen vuotta sitten. Mitä pidempään yksinäisyys jatkuu, sitä kuluttavampaa se Ainon mukaan on.
Neljänkympin tietämillä yksin eläminen oli raskainta.
– Silloin on raskainta, kun raja alkaa tulla vastaan, ettei voi enää saada lapsia, Aino kertoo.
Työikäisistä yksineläjistä on Ainon mielestä puhuttu liian vähän yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hän toteaa, ettei heidän yksinäisyyteensä ole olemassa kieltä. Vanhusten ja nuorten yksinäisyydestä on puhuttu paljon, samoin parisuhdeongelmista.
Ainoat yksin eläjän mallit televisiossa löytyvät esimerkiksi Sinkkuelämää-sarjasta, jonka naiset on kuvattu Ainon mielestä etuoikeutettuina.
– On olemassa mielikuva, että yksin eläminen on helppoa. Ihmiset vähättelevät yksinäisyyttä ja toteavat, että parisuhteessa vasta ongelmia onkin. Ihmiset kysyvät, miksi en lähde hakemaan miestä itselleni esimerkiksi netistä. Yksin eläminen on kuitenkin paljon laajempi asia kuin kumppanin etsiminen.
"Minulla on jatkuva taloudellinen huoli"
Yksin elämiseen liittyy monia asioita, joita kumppanin kanssa asuvat eivät tule ajatelleeksi. Taloustöistä pitää selviytyä yksin, suuret päätökset ovat vain yhden ihmisen harteilla ja esimerkiksi sairastuminen on yksin asuvalle todella hankala paikka.
– Yksinäisyys on loppujen lopuksi hyvin käytännöllinen asia. Joudun tekemään kaiken yksin, ja jollen tee, asia jää tekemättä. Minulla on jatkuva taloudellinen huoli, en saa sairastua enkä jäädä työttömäksi. Kun olen sairastunut, olen tuntenut oloni todella yksinäiseksi, kun en ole päässyt apteekkiin tai kauppaan.
Ainolla on asuinpaikkakunnallaan muutamia ystäviä, mutta heidän puoleensa hän ei tohdi kääntyä esimerkiksi apteekkiasioissa. Lähimmät ystävät ja sisaruksetkin asuvat kaukana.
Kun Aino jäi työttömäksi, hän masentui.
– Kyse ei ole yksinäisyyden tunteesta vaan siitä, että on todella yksin. Työttömyys on yksin eläjälle katastrofi. Ensin on kauhean aktiivinen työnhakija, mutta kun aikaa kuluu, pettymykset kasvavat ja jää helposti vain makaamaan. On sellainen olo että uuvuttaa ja toivoo, että joku tulisi patistamaan ylös.
Saippuasarjat ja syöminen auttavat
Masennuttuaan työttömyyden johdosta Aino kävi keskustelemassa asiasta ammattiauttajien kanssa. Hän kuitenkin kohtasi vain väheksyntää, ihmiset eivät ymmärtäneet, millaista tuskaa yksin eläminen ihmiselle pahimmassa tapauksessa aiheuttaa.
– Kyllä monta kertaa teki mieli luovuttaa, mutta onneksi tilanne on jo ohi. Sain töitä, ja se auttoi piristymään.
Aino pohtii, että ammattilaiset kehottaisivat varmaankin keskustelemaan puhelimessa ystävien kanssa. Yksinäistä patistetaan lähtemään ulos, ihmisten pariin, mutta sängyssä makaaminen vie vähemmän voimia ja auttaa paremmin. Se on yksinäisen tapa suojella itseään ja kerätä voimia.
– Tv:n saippuasarjat voivat auttaa parhaiten pahaan oloon. Myös syöminen tai esimerkiksi yhden oluen juominen lievittää hetken.
– Jumala antaa toivoa, mutta mitä toivo on? Ehkä sitä, että elämä tulisi helpommaksi. Mutta siihen ei ole suurta mahdollisuutta, kun katsoo ympärilleen. On olemassa paljon yksineläjiä, ja meitä tulee koko ajan lisää, Aino pohtii.
Aino kokee, ettemme ole tottuneita puhumaan työikäisen yksineläjän yksinäisyydestä. Hän pohtii, että yhteiskunnan tarjoamia asiantuntevia palveluja ei ole tarjolla, vaikka se olisi paras apu yksinäisyyteen. Sen rinnalla vertaistuesta ja samaistumiskohteistakin olisi apua. Tällä hetkellä niitä ei ainakaan mediassa ole.
– Työikäisen yksinäisyys on yhteiskunnassamme tabu. Toivon, että poliitikot voisivat miettiä asiaa, miten yksin eläjien elämä voisi olla helpompaa. Yhteiskunta on unohtanut meidät, olemme yhteiskunnan ulkopuolella.
Keski-ikäisellä Sallalla ei ole koskaan ollut rakkaussuhdetta: Harkitsi jopa itsemurhaa
81-vuotias yksinäinen isoäiti myy seksiä rahasta
Yksinäisyydestä kärsinyt Eeva-Liisa: Tuntui kuin olisin ollut häkissä
"Pelko yksinäisyydestä sai minut muuttamaan yhteisöön"
Naiset ovat ystävyyssuhteissa julmempia kuin miehet
Viidenkympin villitys on ohi – Nyt hullaantuvat kuusikymppiset!
Suomessa ikäihminen päätyy itsemurhaan lähes päivittäin
Puhelinrinki lievittää yksinäisen omaishoitajan arkea
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.