Yhdysvalloissa asetettu maahantulokielto on järkyttänyt ympäri maailmaa, ja sen on pelätty muun muassa radikalisoivan Yhdysvalloissa asuvia muslimeja. Tutkijan mukaan päätöksen vaikutukset voivat kuitenkin olla paljon laajemmat ja koskettaa ennakoitua suurempaa osaa väestöstä.
Presidentti Donald Trumpin määräyksellä muslimienemmistöisten Irakin, Iranin, Syyrian, Sudanin, Somalian, Libyan ja Jemenin kansalaisten maahantulo Yhdysvaltoihin on estetty ainakin 90 päivän ajan. Myöskään pakolaisilla ei ole pääsyä maahan ainakaan 120 päivään. Syyrialaispakolaisia kielto koskee toistaiseksi määräämättömän ajan.
Trumpin hallinnosta on väitetty, että perustuslain vastaiseksikin arvioitu maahantulokielto ei ole muslimeja vastaan asetettu sulku. Päätöksen on pelätty silti radikalisoivan Yhdysvalloissa asuvia muslimeja.
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkijan ja Irak-asiantuntijan Hussein al-Taeen mukaan päätös voi vaikuttaa myös henkilöihin, joiden ei ole pelätty radikalisoituvan.
– Pelkästä radikalisoitumisesta puhuminen ei riitä kattamaan tätä kokonaisuutta. Nyt pelätään esimerkiksi sitä, että Yhdysvaltain puolustusvoimissa ja turvallisuusviranomaisten keskuudessa on tehty jo jonkinlainen kahtiajako, jossa esimerkiksi islaminuskoiset, idästä tulleet tai ties kuka on seuraavana kohteena. Voi olla, että esimerkiksi puolustusvoimien upseeri alkaa tuntea olevansa toisen luokan kansalainen, al-Taee kertoi MTV:n Huomenta Suomessa tiistaina.
– Pitkällä aikajänteellä tämä voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Ei puhuta enää radikalisoitumisesta vaan suuremmista aalloista.
"Johtaja, joka ei edusta länsimaisia arvoja"
Al-Taeen mukaan Trump on viime aikoina puhuttaneilla toimillaan romuttamassa niin Yhdysvalloille kuin muullekin maailmalle tärkeitä perusasioita, joiden ympärille yhteiskuntarauha on rakennettu.
– Nämä toimet herättävät myös epäluuloa kaikkialla maailmassa. Pohditaan, onko Trumpin Yhdysvallat kumppani, jonka kanssa halutaan tehdä yhteistyötä niin laajasti kuin aiemmin.
Hänen mukaansa selkeitä merkkejä presidentin tulevasta linjasta oli nähtävissä jo tämän vaalikampanjan aikana. Al-Taeen mukaan etenkin Trumpin naisia halventavien kommenttien olisi pitänyt kirvoittaa terävämpää kritiikkiä.
– Olisi pitänyt tajuta, että on tulossa johtaja, joka ei edusta länsimaisia arvoja tai kanna niitä maailmalla eteenpäin.