Yksityinen lääkärikeskus mukana sote-kokeilussa: Miksi erikoislääkäriä tarvitsevat lähetetään julkiselle sektorille?

2:00img
Julkaistu 06.03.2017 22:28
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa mukana olevan Linnan Klinikan johdossa toivotaan, että yksityisten palveluntuottajien vastuuta lisätään myös erikoissairaanhoidon osalta. 

Toimitusjohtaja Tiina Halinen arvioi, että tämä toisi säästöjä ja parantaisi hoidettavan hoitopolkua. 

– Toivoisin, että palveluseteliä voisi käyttää myös yksityisten palveluntuottajien erikoislääkäreillä. Mehän toimimme yhden katon periaatteella. Meillä on myös laajat erikoislääkärin palvelut. Näin helpotettaisiin asiakkaan polkua ja samalla sitä läheteruuhkaa julkisella puolella, kertoo Halinen.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että erikoishoitoa tarvitsevat potilaat lähetetään kokeilussa julkiselle sektorille.

– Luontevaa olisi tehdä erikoislääkärikonsultaatiot lääkärikeskuksessa yksityisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi ortopedia, urologia, kirurgia, naistentaudit ja psykiatria. Näitä tehdään yksityisesti meillä koko ajan. Kunta-asiakkaiden palvelupakettiin tämä ei kuulu, joten heidät lähetetään eteenpäin, julkisen sektorin hoidettavaksi, jos ei sitten asiakas halua itse maksaa erikoislääkärin käyntiä. 

2:34img

Valinnanvapaus näkyy myös pelkoina

Kokeilu, jossa asiakas maksaa saman asiakasmaksun tuottajasta riippumatta, on ollut käynnissä vasta muutaman päivän ajan. Noin 250 on valinnut tuottajansa. Ja sen voi vaihtaa aina kuukauden välein. 

– Ihmisiä tämä kiinnostaa, mutta myös pelkoja on nähtävillä. Nyt on huoli siitä, että jos vaihtaa yksityiseen palveluntuottajan, niin häviääkö palvelut. Ihmiset haluavat säilyttää oman terveyskeskuksensa, mutta haluan korostaa, että se ei tarkoita sitä, että palveluita oltaisiin alueilla lakkauttamassa.

Valintapaketti "pieni siivu" terveyskeskuksen toiminnasta

Hämäläiseen valintapakettiin kuuluu yleislääkärin, sairaanhoitajan ja psykiatrian sairaanhoitajan vastaanottopalvelut sekä sosiaaliohjaajan neuvontapalvelut. 

– Se on aika pieni siivu siitä, mitä kaikkea meidän terveyskeskuksessa nykyään tehdään, tiivistää Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkö Niina Haake

Kokeilu jatkuu vuoden 2018 lokakuulle. Hämeenlinnan lisäksi valinnanvapautta kokeillaan Jyväskylässä, Tampereella sekä Keski-Uudellamaalla ja Ylä-Savossa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa