Tehostettua palveluasumista koskevia kantelu- ja valvonta-asioita tulee vireille enemmän yksityisten palvelujen tuottajien toiminnasta. Asia selviää Aluehallintovirastojen tilastoinneista.
Tämän vuosikymmenen aikana asumispalveluja koskevia valituksia on tehty 270 kappaletta, joista julkista sektoria on koskenut 102 ilmoitusta ja yksityistä 168.
Vuosina 2017–2018 asumispalvelujen kantelut ovat painottuneet enemmän yksityisen sektorille puolelle, sillä tuona ajankohtana julkisen sektorin osalta valitettiin 37 tapauksen verran ja yksityisen sektorin saralla 67 kappaletta.
Epäkohtina henkilöstön määrä, lääkeluvat, ulkoilun puute
Valvontailmoituksia tekevät pääasiassa omaiset, mutta hyvin paljon myös työntekijät.
– Tehostetun asumisyksikön epäkohtina nousevat useimmiten esille henkilökunnan määrä ja koulutus sekä lääkehoidon toteuttamisessa olevat puutteet, esimerkiksi lääkkeenantolupa puuttuu. Kolmantena huolen aiheena on virkistystoiminnan ja ulkoilun vähäisyys, kertoo Avin ylitarkastaja Eija Hynninen-Joensivu.
Kunnat vähentäneet omaa tuotantoaan
Miksi yksityisestä hoivasta valitetaan julkista enemmän?
– Se kertoo muun muassa yksityisten yksiköiden yhä nousevasta määrästä. Kunnat ovat vähentäneet omaa tuotantoaan.
Ylitarkastajan mukaan mikään Suomen alue ei ole juurikaan toista ongelmallisempi, vaikka asiasta ei olekaan olemassa "tarkkaa seurantaa".