Varusmiesten päivärutiini helpottuu ensi vuoden alussa, kun sotilashenkilöstön toimintaa sääntelevä Yleinen palvelusohjesääntö (YlPalvO) uudistuu. Ylen mukaan samalla poistuu palanen suomalaista sotilashistoriaa: tulevassa palvelusohjesäännössä ei nimittäin ole enää mainintaa varusmiesten sängyissä olevan päiväpeitteen taittamisesta, eli pinkan tekemisestä.
Pinkka syntyy varusmiehen vuoteen päiväpeitteestä, kun peite taitellaan siistiin pinoon yön ajaksi. Pinkan sijoituspaikka on vaihdellut: useimmiten standardien mukainen pinkka kasataan pienen jakkaran päälle, mutta joissakin yksiköissä pinkka on voitu rakentaa esimerkiksi varustekaappiin.
Pinkasta muistoja kaikilla
Pinkan tekoon liitty muistoja kaikilla armeijan käyneillä.
– Jokaisen ruudun piti olla suorassa ja oikealla kohdalla taistelujakkaran päällä. Jos pinkka meni vähänkään vinoon, se räjäytettiin heti ja samalla meni myös punkka. Jälkimmäisessä kun oli aina niin sanottua siviilikierrettä. Jakkaran kulmaa ja pinkan tasaisuutta syynättiin joka kantilta, se oli yksi tuvan sisäkurin humoristisimmista ilmentymistä, muistelee MTV uutisten toimittaja varusmiesaikaansa 1990-luvun lopulla.
– Aika usein iltatoimien ohessa se touhu jatkui ja jatkui. Lähinnä siinä opeteltiin sisäkurin lisäksi määräysten tottelemista; oleellista ei ollut se pinkka vaan totteleminen. Lopulta pinkan oppi tekemään nopeasti ja hyvin, niitä myös huumorilla vertailtiin ja kaveria jeesattiin, mies jatkaa.
Tapa poistunut jo osaksi
Etenkin peruskoulutuskaudella tunsaasti harjoiteltu pinkan teko on kuitenkin poisrunut jo käytöstä ainakin yhdessä varuskunnassa.
MTV Uutisten tietojen mukaan Porin prikaatiin kuuluvassa Niinisalon varuskunnassa pinkkoja ei ole tehty enää pariin vuoteen. Ainoastaan yhdellä osastolla, tiedustelukomppaniassa, tehtiin pinkkaa Niinisalossa. Asiasta kertoo tykistöprikaatissa aiemmin työskennellyt aliupseeri.
Lähetä meille oma muistosi pinkan teosta osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai kommentoi uutista Facebookissa.