Useimmat fetissit ovat harmittomia seksuaalisia mieltymyksiä, joista ei ole haittaa kenellekään. Tietyn rajan ylitettäessä puhutaan parafiliasta, jolloin pakonomaisen tarpeen toteuttaminen aiheuttaa jo haittaa muille tai rikkoo lakia.
Fetissillä tarkoitetaan voimakasta seksuaalista kiinnostusta johonkin tiettyyn asiaan, esineeseen, materiaaliin, ruumiinosaan tai käytökseen.
– Fetissit ovat varsin yleisiä. Periaatteessa mistä tahansa voi kiihottua. Netti on pullollaan fetissisivuja ja niihin liittyviä foorumeita, seksuaaliterapeutti Oona Turunen Sexposta kertoo.
Joidenkin tutkimusten perusteella miehillä on enemmän fetissejä kuin naisilla.
– Toisaalta voi olla, että naisten fetissit eivät tule niin selkeästi näkyviin. Aika yleinen fetissi naisilla on, että tykkää pukeutua paljastavasti ja tulla sillä tavalla seksuaalisesti nähdyksi. Meidän yhteiskunnassamme se kuitenkin nähdään tavallaan ihan hyväksyttävänä toimintana. Miesten fetissit ehkä korostuvat enemmän.
Sexpoon tulevien yhteydenottojen perusteella Turunen arvioi, että fetissit kohdistuvat tyypillisimmin ruumiinosiin eli esimerkiksi rintoihin, takapuoleen tai sukupuolielimiin.
– On hyvä kysymys, missä menee tavanomaisen seksuaalisen kiinnostuksen ja fetissin raja. Mieltymyksiä on monenlaisia, ja toisen kokemusmaailmaa on mahdotonta määritellä ulkopuolelta.
– Fetissistä voidaan puhua, kun mielenkiinto on niin jatkuvaa ja hallitsevaa, että kiihottumisen aikaansaa pääasiassa ja ensisijaisesti vaikka ne rinnat. Joskus se menee kaiken muun seksuaalisen kiinnostuksen edelle niin, että ihminen esimerkiksi kerää kuvia rinnoista tai katsoo vain rintoihin keskittyvää pornoa.
Fetissejä on myös erilaisiin materiaaleihin ja asusteisiin liittyen. Esimerkiksi nahka, PVC-muovi ja kengät kiihottavat monia.
– Uloste- ja virtsafetissit ovat niin ikään aika yleisiä. Niihin voi liittyä myös vaipan käyttöä.
Joskus haittaa itselle tai muille
Useimmiten fetissit eivät häiritse omaa tai muidenkaan elämää. Ne saattavat säilyä vain fantasiamaailmassa, mutta jos fetissi on voimakas, yleensä sitä haluaa jollakin tavalla myös toteuttaa.
– Siitä ei ole kenellekään haittaa, jos mies vaikka käyttää sooloseksin aikana naisten alushousuja. Mutta jos kiihottuu vain jostain tietystä fetissistä tai toiminnasta, se voi joskus rajoittaa omaa seksielämää, varsinkin, jos on parisuhteessa.
Joskus fetissistä kasvaa pakkomielle, jonka toteuttaminen aiheuttaa haittaa myös muille.
– Jos on esimerkiksi voimakas rintafetissi ja tulee pakottava tarve päästä koskettelemaan tuntemattomien naisten rintoja julkisissa tiloissa, se menee jo häirinnän puolelle.
Pakonomainen ja kärsimystä tuottava fetisismi voidaan joskus luokitella parafilioiden eli seksuaalisten kohdehäiriöiden joukkoon.
– Itse puhun mieluummin parafiliasta kuin kohdehäiriöstä, koska fetisismissä ei ole kyse häiriöstä, ellei se selkeästi tuota haittaa henkilölle itselleen, toisille ihmisille tai yhteiskunnalle. On eri asia fantasioida jostakin kuin kokea pakottava tarve toteuttaa se fantasia.
Joidenkin fetissien toteuttaminen on yksiselitteisesti väärin ja laitonta.
– Jotkut kiihottuvat varastamisesta, jolloin puhutaan eroottisesta kleptomaniasta. Toiset viehättyvät eroottisesti tulen sytyttämisestä, jolloin puhutaan eroottisesta pyromaniasta.
– Myös itsensä paljastelu tai tirkistely on selkeästi apua vaativa asia. Siinä altistetaan toinen ihminen tahtomattaan osaksi sitä oman seksuaalisuuden toteutusta. Se ei tietenkään ole OK.
Jos fetissi on itselle tai kumppanille ongelma, apua voi hakea psyko- tai seksuaaliterapiasta.
– Asian läpikäyminen vaatii yleensä terapiaa ja sitoutumista muutokseen. Fetissit kehittyvät yleensä jo teini-iässä tai nuorena aikuisena, ja ne voivat olla aika tiukasti osa omaa identiteettiä ja seksuaalisuutta, Turunen sanoo.
Mikä avuksi haluttomuuteen?
Seksologi Tarja Santalahti kertoi Huomenta Suomessa toukokuussa 2015, miten haluja voi herätellä. Entä kuinka usein oikeastaan "pitäisi" haluta?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.