Miksi kumppani pettää? Terapeutti nimeää yleisen syyn

Petetyksi tullut saattaa pohtia uudelleen ja uudelleen juurta jaksain, miksi kumppani teki niin kuin teki. 

Väestöliiton pari- ja perhesuhdeasiantuntija, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassali kertoo MTV Uutisille, että kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta.

Monet usein toisiinsa kietoutuneet syyt voivat saada aikaan sen, että ihminen päätyy pettämään. Sassali muistuttaa, että kukin pari on kahden omanlaisensa ihmisen yhdistelmä. Taustalla vaikuttaa kunkin ihmisen oma elämäntarina.

– Mikään ei oikeuta satuttamaan toista tai rikkomaan toisen rajoja. On kuitenkin tärkeää ymmärtää syitä uskottomuuden taustalla, jotta vastuun ottaminen omasta toiminnasta olisi mahdollista.

Sassali lisää, että usein myös petetylle on tärkeää saada ymmärrystä uskottomuuden taustoista. Näin tapahtunutta on mahdollista jäsennellä omassa mielessä.

– On tärkeää muistaa, että uskottomuutta tapahtuu suhteissa sukupuoleen katsomatta, hän lisää.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi ero tulee usein miehille yllätyksenä. Juttu jatkuu videon alla.

Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista 5:33
Haastattelussa Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.

Jokin tarve ei täyty tai arki tympäännyttää

Ihminen voi tehdä syrjähypyn tai hakeutua muuhun suhteen ulkopuoliseen suhteeseen kokiessaan, että hänen kaikki tarpeensa eivät kumppanin kanssa täyty. 

Nämä tarpeet ja kaipuun kohteet voivat liittyä moniin eri asioihin, kuten henkiseen yhteyteen, läheisyyteen tai seksuaalisuuteen.

Myös puuduttava arki ja muutoksen kaipuu voivat ajaa ihmistä etsimään uusia kokemuksia keinoin, jotka hän tietää kyseenalaisiksi.

– Arkistuminen voi aiheuttaa joillekin aika isoakin tyhjyyden tunnetta. Hyvä kysymys onkin se, miten siedetään suhteen arkistumista, joka tapahtuu väistämättä.

Jotta tilanne ei johtaisi toimintaan, Sassali suosittelee, että tympäännyttävästä arjesta kärsivä pohtisi, miten realiteettien rajoissa voitaisiin muulla tavoin saada elämään nautintoa ja mielihyvää tässä ja nyt.

– Tyhjyyden tunteen äärelle on tärkeää pysähtyä. Mitä se kertoo minusta? Elänkö jatkuvasti puutteessa, miksi minulle on vaikeaa olla tyytyväinen tässä ja nyt? Miten itse pidän huolta omasta hyvinvoinnistani ja tarpeistani?

Ihailun kaipuun tarve

Sassali on terapiatyössään huomannut, että syrjähyppyyn voi ajaa henkinen haava – se, että ihminen ei koe tulleensa lapsuudessaan ja nuoruudessaan nähdyksi, rakastetuksi tai ihailluksi. Hän voi tiedostamattaan etsiä näitä kokemuksia aikuisena ja hakea ihailua ihmis- tai seksisuhteiden kautta.

– Ihailun kaipuu on mielestäni yleinen syy, Sassali miettii.

Hän lisää, että rakkaudettomuustraumaan on tärkeää hakea apua.

– Siihen liittyvä henkinen kärsimys yksilölle on usein kova ja heijastuu monin tavoin myös parisuhteeseen esimerkiksi uskottomuutena.

Symbioosin tai sitoutumisen pelko

Parisuhteen alkuvaiheen voimakas yhteenkuuluvuus voi, paradoksaalista kyllä, johtaa ahdistukseen ja jopa uskottomuuteen. Tiivis kanssakäyminen toisen kanssa tai sitoutuminen voi alkaa tuntua liian rajoittavalta ja ahdistavalta, jolloin ihminen alkaa hakea hengitystilaa suhteen ulkopuolelta.

– Ihminen voi kokea, että happi loppuu, Sassali kuvailee.

– Nämä ovat todella tiedostamattomia asioita. Ihminen ei välttämättä havahdu siihen, miksi toimin niin kuin toimin, Sassali kertoo.

Joissain tapauksissa uskottomuutta voidaan käyttää keinona päättää hyvin epätyydyttävä parisuhde. Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Sassali kertoo, että tätä kutsutaan ammattikielessä exit-suhteeksi.

Mikäli parisuhteessa on aiemmin ilmennyt pettämistä eikä asiaa ole käsitelty kumppanin kanssa tai siitä päästy yli, voidaan pohtia, onko uusi syrjähyppy toisen osapuolen taholta olla kosto kumppanin uskottomuudesta. Kostaminen voi tuntua houkuttelevalta, jos omia tunteita on loukattu.

Isot elämäntapahtumat vavahduttavat

Suurista elämänmuutoksista voi käynnistyä isoja ja kenties yllättäviä prosesseja ihmismielessä. Valtava muutos voi saada ihmisen pohtimaan, missä pisteessä oma elämä on nyt. Onko elämäni sellaista kuin olen toivonut?

Isoja elämänmuutoksia ovat muun muassa lasten syntymä ja läheisten vakavat sairastumiset tai kuolemat.

– Muutoksissa luovutaan aina jostain. Siihen liittyy aina myös surua.

Joskus uskottomuus voi liittyä siihen, ette ihminen kykene suremaan menetettyä asiaa. Uskottomuudesta voi tällöin tulla pakopaikka, jottei surua tarvitsisi kohdata.

Ikäkriisit

Ikäkriisi voi käynnistää ihmisen mielessä samanlaisia pohdintoja. Eräs hyvin tyypillinen hetki tälle näyttäisi olevan 40 vuoden ikävaihe.

– Ihminen tulee tietoiseksi elämän rajallisuudesta uudella tasolla. Nelikymppisyyteen liittyy myös omaksi itseksi kasvamista. Siihen voi liittyä pohdintoja omasta seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta identiteetistä, Sassali sanoo.

Hän huomauttaa, että ikäkriisi voi iskeä ihan missä muussakin vaiheessa, vaikkapa viisikymppisenä.

Päihtymys ja addiktiot

Sassalin mukaan uskottomuudesta puhuttaessa on tärkeää puhua päihteiden vaikutuksesta. Tämä liittyy enemmän irtosuhteisiin kuin pidempään suhteen ulkopuoliseen suhteeseen.

– Ihmisen impulssikontrolli heikkenee päihtyneenä.

Addiktio saattaa vaikuttaa eikä nyt puhuta vain alkoholista tai muista päihdyttävistä aineista. Ihminen voi olla koukussa ihastumisen tunteeseen, seksiin tai pornoon.

– Monesti addiktion taustalta löytyy tyhjyyden tunnetta, ahdistusta tai muita vaikeita tunteita, joita pyrittämään lievittämään toiminnan kautta.

Tämä liittyy siihen, että ihminen usein aikuisena toisintaa sisäistä ristiriitaa, häpeän ja arvottomuuden tunteita, jotka ovat syntyneet lapsuuden tai nuoruuden haitallisissa kokemuksissa tai haitallisissa kasvuolosuhteissa.

– Usein taustalta voi löytyä myös seksuaalinen trauma. Ihmisellä ei myöskään ole välttämättä riittäviä tunnesäätelytaitoja johtuen ylisukupolvisista tunteita välttelevästä tai vähättelevästä kasvuympäristöstä.

Impulssikontrollin pulmat

Joskus kyse on impulssikontrollin vaikeuksista eli impulssi johtaa suoraan toimintaan. Sassali kertoo, että tällainen problematiikka tutkitusti altistaa pettämiselle.

– Harkintapalikka puuttuu välistä. Usein nämä ihmiset kokevat tunnontuskia ja harmitusta, että taas toimin väärin. Se vaikuttaa paljon itsetuntoon.

Ollaan armollisia myös pettäjälle

Petetyksi tuleminen sattuu, repii ja on kova kolaus turvallisuudentunteelle, luottamukselle ja itsetunnolle. Nämä tunteet ovat täysin oikeutettuja.

Samalla Sassali haluaa lisätä ymmärrystä uskottomuuden syitä kohtaan. Vaikka uskottomuus ja toisen rajojen rikkominen on väärin, olisi tärkeää muistaa ihminen ja psyykkinen kipu toiminnan taustalla.

– Syyt taustalla ovat hurjan moninaiset. On tärkeää pysähtyä pohtimaan, mikä juuri oman toiminnan taustalla on vaikuttanut omaan toimintaan.

Uskottomuudesta on mahdollista selvitä yhdessä, jos molemmilta osapuolilta löytyy tahtoa työskennellä suhteen eteen, esimerkiksi pariterapiassa.

Katso myös video: Arjen taidot ratkaisevat ihmissuhteiden kohtalon

Lue myös:

    Uusimmat