Yleisimmätkin sukupuolitaudit voivat olla täysin oireettomia

Sukupuolitaudit ovat yleisempiä, kuin mitä kuvitellaan. Monella on nimittäin sukupuolitautitartunta, joka ei oireile millään tapaa.

Monien yllätykseksi yleisimmätkin sukupuolitaudit voivat olla täysin oireettomia.

– Yleisimmät sukupuolitaudit ovat ovat klamydia, kondylooma ja herpes, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-BackHYKSin sukupuolitautien poliklinikalta kertoo.

Tarkkaa lukua sukupuolitauteihin sairastuneista ei pystytä sanomaan, sillä tutkimuksissa pystytään seuraamaan vain niitä tapauksia, joilla sukupuolitauti todetaan. Hiltunen-Back muistuttaa, että tulokset kertovat vain testeissä käyneistä ihmisistä. Tietämättään sukupuolitautia sairastavien lukumäärää ei pystytä arvioimaan.

– Vuosittain todetaan noin 13 000 klamydiatartuntaa miehillä ja naisilla, Eija Hiltunen-Back antaa osviittaa luvuista.

Erikoislääkäri muistuttaa, että useat sairastavat sukupuolitautia tietämättään. Kaikki yleisimmät sukupuolitaudit voivat nimittäin olla oireettomia.

Jos elimistö alkaa oirehtia tavalla, joka viittaisi sukupuolitautiin, ei ole kuitenkaan syytä soittaa ambulanssia.

– Lääkäriin ei tarvitse rynnätä saman tien, sillä tilanne ei ole päivistä kiinni. Tärkeää on se, ettei tartuta muita kumppaneita ja hakeutuu hoitoon niin pian kuin on mahdollista, Hiltunen-Back kertoo.

Mikä on klamydia?

Klamydia on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa klamydiabakteeri. Tartunnalta voi suojautua vain kondomin avulla.

Klamydia saattaa aiheuttaa naisilla epätavallista vuotoa, alavatsakipuja, kipua yhdynnässä, kuumetta, kipua virtsatessa ja tarvetta virtsata tavallista useammin. Klamydiatartunnan saaneista suurin osa on oireettomia ja siksi tauti leviääkin helposti.

Hoitamaton klamydia saattaa aiheuttaa lapsettomuutta. Hoitamaton klamydiabakteeri saattaa levitä myös silmiin tai niveliin.

Antibioottihoidolla klamydia saadaan usein aisoihin. Yhdestä kahteen viikkoa kestäneen antibioottikuurin päätteeksi on käytävä uusintatesteissä varmistamassa, että tartunta on parantunut.

Mikä on kondylooma?

Myös visvasyyläksi kutsuttu kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti. Tartunnalta voi suojautua kondomin avulla.

Kondylooma aiheuttaa syylämuodostelmia sukupuolielinten alueelle. Syyliä on joissain tapauksissa kehittynyt myös tartunnan saaneiden nieluun tai suuhun. Kondyloomatartunnan saaneista suurin osa on niin ikään oireettomia.

Osan papilloomaviruksista on todettu aiheuttavan kohdunkaulan syöpää. Syöpäriskin vuoksi kondylooman saaneiden suositellaan käyvän antamassa säännöllisin väliajoin irtosolunäyte.

Kondyloomaan ei ole tarjolla hoitoa, joka parantaisi tartunnan kokonaan. Virus jää syylien katoamisenkin jälkeen elimistöön, kunnes elimistö usein tuhoaa sen muutaman vuoden aikana.

Mikä on herpes?

Herpes on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa virus. Sukuelimissä oleva herpes on usein eri tyyppiä, kuin muualla kehossa, esimerkiksi huulessa oleva herpes. Kondomi on tehokkain tapa suojautua herpekseltä.

Sukuelinherpeksen tunnistaa sukupuolielimiin ilmestyneistä rakkuloista, jotka ilmestyvät tavallisesti viikon sisällä tartunnasta. Rakkuloiden lisäksi tartunnan saaneilla saattaa olla kipuja, kutinaa tai polttavaa tunnetta.

Herpes voi levitä sukupuolielinten ja suun lisäksi myös silmiin, käsiin tai keskushermostoon.

Kun herpestartunnan kerran saa, ei sitä ole mahdollista parantaa. Kerran herpestartunnan saanut henkilö kantaa virusta koko loppuelämänsä.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat