Yleisö kaikkosi Linda Lampeniuksen tähdittämästä konsertista, kun hallitus kertoi aikeista kiristää koronarajoituksia: "Mua on suututtanut aivan jumalattomasti"

3:15imgKorona-aika saa muusikot mietteliääksi. Katso Linda Lampeniuksen, Jaani Helanderin ja Laura Mikkolan haastattelu MTV Uutiset Liven lähetyksestä.
Julkaistu 06.08.2021 15:01
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Kolme musiikin huippuammattilaista kertoo, kuinka raastavaa on muusikon arki tällä hetkellä.

Sellisti Jaani Helander, pianisti Laura Mikkola sekä viulisti Linda Lampenius esiintyivät torstai-iltana Kallion Kirkossa osana Aino Acktén kamarifestivaalia.

Kun tieto hallituksen mahdollisista aikeista kiristää koronarajoituksia tuli ilmi, peruutti trion jo varsin vähäisestä yleisöstä suuri osa lippunsa. 

– Etukäteistä kiinnostusta oli olosuhteisiin nähden todella paljon, mutta perumisia tuli paljon lyhyessä ajassa ja tämä vaikutti valtavasti yleisömäärään. Tottakai tämä on myös järjestäjille erittäin vaikeaa aikaa, myös taloudellisesti, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Suvi Olavinen.

Jos aluehallintovirasto päättää tiukemmista tapahtumarajoituksista ensi viikolla, tietää se kamarifestivaalille taas paljon lisätyötä.

– Joudutaan taas kerran tekemään uudet esitteet, siirtämään konsertit, solmimaan uudet sopimukset ja tilavaraukset.Yritämme kuitenkin kaikin voimin pinnistellä ja pitää kulttuuria pinnalla.

Tuhatpaikkaiseen Kallion kirkkoon oli tilaa alunperin 120 ihmiselle. Konserttia katsomaan saapui lopulta 61 ihmistä.

Vaikka yleisömäärä oli pieni, oli esiintyminen triolle tärkeä. 

Jaani Helander ja Laura Mikkola kertovat, että live-esiintyminen on tällä hetkellä muusikoille harvinaista herkkua ja siitä pitää ottaa kaikki irti.

– Oli oikein mukavaa, se on mukava olla yleisön edessä, se on niin harvinaista herkkua. Kyllä pääsee erilaiseen tunnelmaan, kun on yleisö, Helander kertoo.

– Oli kyllä upeaa, hyvä tunnelma, upea yleisö ja mahtavaa soittaa täällä Kallion kirkossa, Mikkola kertoo.

kallion kirkko 1

Suuri projekti voidaan perua hyvin lyhyellä aikataululla

Laura Mikkola kertoo, että viime ajat ovat olleet hänelle ahdistavaa aikaa.

Vaikka keikkoja ei ole, pitää muusikon silti harjoitella paljon ja pitää itsensä fyysisesti ja henkisestä huippukunnossa.

Mikkola toimii myös tulevana viikonloppuna järjestettävien Iitin musiikkijuhlien taiteellisen johtajana. Myös sen toteutumista hän odottaa pelonsekaisin tuntein.

– Saattaa olla monia kuukausia valmisteltu jättiprojekti, suuri konsertti ja sitten tulee tieto viikkoa ennen, että "perutaan, se tulee sitten joskus". Se on vaikeaa, Mikkola kertoo.

Linda Lampenius: "Mua on suututtanut aivan jumalattomasti"

Ruotsissa asuva Linda Lampenius kertoo myös odottaneensa esiintymistä paljon, sillä viimeisen puolentoista vuoden aikana live-esiintymiset ovat laskettavissa miltei yhden käden sormilla.

Se näkyy myös tuloissa karulla tavalla.

– Ei ole ollut oikeastaan mitään keikkoja puoleentoista vuoteen. Ei oo ollut mitään, pitänyt ottaa lainaa firmaan, ettei mene konkurssiin, siellä on koko ajan jatkuvia menoja. Todella vaikea tilanne ollut, Lampenius kuvailee.

Lampenius pelkää, että edessä on jälleen pitkä työtön ajanjakso.

Häneltä ei riitä ymmärrystä siihen, miksi konserttisalien yleisö on pitänyt ajaa täysin minimiin.

– Mua on suututtanut aivan jumalattomasti koko viime vuoden. Esimerkiksi tämä konsertti täällä, niin rauhallinen yleisö, joka todella noudattaa kaikkia sääntöjä: miten tämä voi olla vaarallista, hän pohtii.

kallion kirkko 2

Toiveissa selkeä pelastussuunnitelma

Jaani Helander on asiasta Lampeniuksen kanssa samoilla linjoilla.

Hänen mielipiteensä on se, että kulttuurialalle on asetettu rajoituksia, joiden toimivuus on kyseenalainen.

– En tiedä mitä terveysviranomaisten ja poliitikkojen päässä liikkuu, kun ne haluavat tuhota kulttuurielämän Suomesta tällä tavalla. Siitä on jo maksettu suuri hinta ja siitä tullaan vielä maksamaan, Helander kertoo.

Helander toivoisi, että Suomessa pitäisi luoda tapahtumille selkeä pelastussuunnitelma.

– Niitä suunnitelmia tehdään monissa maissa, kuten Ranskassa, Saksassa, Espanjassa. Niissä maissa on laadittu strategia, miten tapahtumat avataan turvallisesti. Tämä on tärkeää meidän kulttuurielämän kannalta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee kokoontumisrajoitusten kiristämistä ensi viikolla. 

Katso kolmikon haastattelu MTV Uutiset Liven lähetyksessä yläpuolelta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa